گزارش

گزارش RSF: افغانستان یکی از سه‌کشور بدتر جهان برای روزنامه‌نگاران

سازمان خبرنگاران بدون مرز (RSF) در گزارش سالانهٔ خود در سال۲۰۲۵ وضعیت آزادی رسانه‌ها در جهان را بررسی کرده است.  این گزارش نشان می‌دهد که آزادی رسانه‌ها در سطح جهانی به پایین‌ترین سطح تاریخی خود رسیده است. در ادامه، مهم‌ترین نکات این گزارش به نقل از RSF ارایه می‌شود:

افغانستان هم‌چنان پرخطر

بر اساس این گزارش، افغانستان با قرار گرفتن در رتبهٔ ۱۷۸ از میان ۱۸۰کشور، یکی از بدترین وضعیت‌ها را از نظر آزادی رسانه‌ها دارد. این کشور در سال گذشته میلادی ۲۶پله سقوط کرده است. از زمان بازگشت طالبان به قدرت، فشار بر رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران به‌طور چشم‌گیری افزایش یافته است. در سال۲۰۲۴، حداقل سه روزنامه‌نگار در افغانستان کشته و بیش از ۲۵نفر بازداشت یا زندانی شدند.

بر بنیاد گزارش سازمان ملل متحد نیز از زمان تسلط طالبان، بیش از ۲۵۰مورد بازداشت خودسرانه روزنامه‌نگاران در افغانستان ثبت شده و این اقدام‌ها همراه با سانسور شدید، محدودیت‌های گسترده بر آزادی بیان و سرکوب رسانه‌های مستقل، به‌ویژه رسانه‌های زنان، منجر به تضعیف شدید آزادی رسانه‌ها در کشور شده است.

در مجموع، افغانستان به‌عنوان یکی از خطرناک‌ترین کشورها برای فعالیت روزنامه‌نگاری شناخته می‌شود و وضعیت آزادی رسانه‌ها در آن بسیار وخیم ارزیابی شده است.

ناروی در صدر آزادی رسانه‌ها

بیش از نیمی از جمعیت جهان در کشورهایی زندگی می‌کنند که وضعیت آزادی رسانه‌ها در آن‌ها «بسیار جدی» ارزیابی شده است. در ۱۶۰کشور از ۱۸۰مورد مورد بررسی، رسانه‌ها با مشکل‌های اقتصادی قابل توجهی مواجه‌اند که بقای آن‌ها را تهدید می‌کند.

اروپا هم‌چنان منطقه‌ای است که در آن روزنامه‌نگاران بیشترین آزادی را دارند؛ با این حال، تنها هفت کشور اروپایی وضعیت «خوب» در آزادی رسانه‌ها دارد. ناروی برای هشتمین سال متوالی در صدر فهرست آزادی رسانه‌ها قرار دارد، در حالی که چین، کوریای شمالی و اریتره در پایین‌ترین رتبه‌ها قرار گرفته‌اند.

سقوط آلمان به جایگاه یازدهم

آلمان در رتبه‌بندی جهانی آزادی رسانه‌ها از جایگاه دهم به یازدهم سقوط کرده است. دلایل این افت شامل افزایش خشونت علیه روزنامه‌نگاران، به‌ویژه از سوی گروه‌های راست ‌افراطی و دشواری‌های اقتصادی رسانه‌ها خوانده شده است.

در سال۲۰۲۴، تعداد حملات فیزیکی به روزنامه‌نگاران در آلمان به ۸۹مورد رسیده که نسبت به‌سال قبل بیش از دو برابر را نشان می‌دهد. بیشتر این حملات در جریان تظاهرات مربوط به درگیری‌های خاورمیانه در برلین رخ داده است. هم‌چنین روزنامه‌نگارانی که دربارهٔ گروه‌های راست ‌افراطی مانند حزب AFD گزارش می‌دهند، با تهدید، توهین و ترس از خشونت جسمی مواجه هستند. موانع قانونی و عدم اجرای برخی قوانین حمایتی از رسانه‌ها نیز بر چالش‌های موجود افزوده است.

RSF

در نهایت،‌ سازمان خبرنگاران بدون مرز هشدار می‌دهد که آزادی رسانه‌ها در جهان با تهدیدهای جدی مواجه است.  افزایش خشونت علیه روزنامه‌نگاران، فشارهای اقتصادی بر رسانه‌ها و محدودیت‌های قانونی از جمله عواملی هستند که به تضعیف آزادی رسانه‌ها منجر شده‌ است. RSF بر اهمیت حمایت از رسانه‌های مستقل و حفاظت از روزنامه‌نگاران برای حفظ دموکراسی تاکید می‌کند.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا