خواست جمعی از فعالان حقوق بشر از جامعه جهانی؛ خودداری از هرگونه عادیسازی روابط با طالبان
راه مدنیت: شماری از فعالان حقوق بشر و اعضای جامعه هزاره مقیم کانادا با نشر اعلامیهای که برای تظاهرات علیه نسلکشی مداوم هزارهها در افغانستان فراخوان دادهاند، میگویند که «ما قویاً از دولت کانادا و جامعه جهانی درخواست میکنیم که از هر گونه عادیسازی روابط با طالبان خودداری کنند و از تمام ابزارهای موجود برای پاسخگویی آنها در قبال نقض حقوق بشر در افغانستان استفاده نمایند.»
آنها افزودهاند که «در این گردهماییها، از دولت کانادا و جامعه بینالمللی میخواهیم که فوری طبق قوانین بینالمللی اقدام کنند تا از مردم هزاره محافظت کرده و از وقوع جنایات بیشتر جلوگیری کنند. خشونت مداوم علیه هزارهها نشانگر نسلکشی سیستماتیک است که تحت حاکمیت طالبان رو به افزایش میباشد.»
بر اساس معلومات ذکرشده در این اعلامیه، «از سال۲۰۰۱ تاکنون، بیش از ۲۹۴حادثه خشونتآمیز که بهطور خاص هزارهها را هدف قرار دادهاند، مستند شده که منجر به کشتهشدن بیش از ۲۲۲۸ نفر و مجروح شدن ۲۸۳۷ تن دیگر شده است. اما با بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، اوضاع وخیمتر شده و بیش از ۳۰ حمله صورت گرفته است که شامل هفت مورد تنها در سال جاری میشود. این رویدادها از زمان به قدرت رسیدن مجدد طالبان منجر به کشته شدن بیش از ۵۶۰ نفر و مجروح شدن ۷۰۰ نفر دیگر شده است. این اقدامات وحشیانه که اغلب توسط گروههای تروریستی داعش خراسان یا گروههای وابسته یا نزدیک به طالبان انجام میشوند، شفاخانهها، مکاتب، عبادتگاهها و حتی وسایل حمل و نقل عمومی را هدف قرار دادهاند که نشان از حملات سیستماتیک نسلکشی دارند.»
در اعلامیه همچنین آمده که «در ۱۳۰سال گذشته، مردم هزاره به دلیل هویت قومی و مذهبی خود همواره با کشتار و نسلکشی مواجه بودهاند. گروه طالبان، هم در دهه ۱۹۹۰ و هم از زمان بازگشت به قدرت، مرتکب نسلکشی شدهاند و هزارهها را با خشونت، جابجایی اجباری، سرکوب فرهنگی و مالیاتهای سنگین هدف قرار دادهاند.»
این اعلامیه برای یک فراخوان و اعتراض در حالی نشر میشود که در تاریخ ۱۲سپتامبر ۲۰۲۴، مردان مسلحی که ادعای وابستگی به داعش داشتند، در طی یک حمله تروریستی، مسافران هزاره و شیعهمذهب را در منطقه مرزی بین ولایتهای غور و دایکندی به رگبار بستند که ۱۴ نفر جان باخته و شش نفر زخمی شدند. اما با گذشت یک هفته از وقوع این رویداد تروریستی، تا کنون هیچ اقدامی برای بازداشت و محاکمه عاملان این جنایت از سوی گروه حاکم در کابل انجام نشده است.
گفتنی است که چندی پیش انجمن وکلای آمریکا با تصویب قطعنامهای از دولتها خواست از وقوع نسلکشیهای بیشتر علیه هزارهها جلوگیری کنند. افزون بر این، ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد، این حملات را جنایات بینالمللی نامید و خواستار پاسخگویی شد.