مقاله

از تجاوز جنسی به کودکان، به کودک‌مان چی بیاموزانیم؟

با درنظرداشت این نکته که دوران کودکی زیربنا و اساس دوره‌های بعدی رشد در طول زندگی انسان است، کیفیت رشد و بالندگی  بدنی، روانی و جنسی انسان‌ها در دوران کودکی تاثیری بس مستقیم بر سلامت زندگی جنسی آینده آنان دارد، اما در برخی موارد به‌دلیل ضعف آموزه‌های تربیت جنسی، ضعف مراودات کلامی و گفت‌وشنودهای جنسی بین اعضای نزدیک خانواده و تجارب ناخوشایند جنسی خود والدین، کودکان زیادی هنوز مورد آزار و اذیت جنسی قرار دارند.

 تجاوز جنسی بر کودکان طیف وسیعی دارد: دستمالی ارگان‌های جنسی در هر دو جنس و سینه‌ها در دختران، اجبار کودک به برهنه شدن، اجبار کودک به لمس ارگان‌های جنسی کودک دیگر، اجبار کودک به تماشای فلم پرنو، اجبار کودک به پوشیدن لباس‌های سکسی و گرفتن عکس از ارگان‌های جنسی کودک، اجبار کودک به انجام  سکس دهانی، گفتگوی سکسی با کودک، رویت ارگان جنسی کودک یا معاینه یا تنقیه بدون دلیل خاص پزشکی یا تندرستی و غیره را شامل می‌شود.

به گمان بیشتر خانواده‌ها، کودکان از سوی افراد بیگانه مورد آزار و اذیت جنسی قرار می‌گیرند و به آنان می آموزند در مقابل درخواست‌های این افراد از خود مقاومت نشان دهند و با گرفتن شیرینی و هدیه فریب آن‌ها را نخورند و با این کسان گفتگویی نداشته باشند.

غافل از این‌که خانه‌یی که کودک در آن پرورش می‌یابد هم پر از خطر است. بنا بر جدیدترین تحقیق مرکز بین‌المللی قربانیان جنسی، بیش از نیمی (۶۰درصد) از دست‌درازی‌های جنسی به کودکان توسط اعضای نزدیک خانواده شامل والدین، خواهر برادران، ناپدری، نامادری، کاکا، عمه، خاله، ماما و فرزندان آنان روی داده است. در این میان نقش مصرف الکل، مواد مخدر، مشکلات روانی جسمی جنسی سرپرستان خانواده را در افزایش یا کاهش احتمال خطر تجاوز نباید از خاطر دور داشت.

نکاتی که به پدرو مادر کودک یاری می‌رساند برای پیش‌گیری از تجاوز جنسی بر کودکان‌شان به این شرح است:

اطلاعات جنسی در مورد محرمانگی و لزوم مراقبت  از ارگان‌های تناسلی را از سن ۳-۴ سالگی شروع کنید.

به کودکان بیاموزید نواحی محرمانه، یعنی قسمت‌هایی از بدن را در هنگام شنا کردن از انظار می‌پوشانیم.

به کودکان بیاموزید هرگونه لمس، در آغوش گرفتن و بوسیدنی که حس نامطلوب در آنان تولید کند باید از ادامه آن بپرهیزند.

به کودکان بیاموزید چه کسانی اجازۀ کمک در امر استحمام و نظافت آنان را دارا می‌باشند.

به کودکان بیاموزید چه کسانی و در چه مواقعی اجازه رویت یا معاینه ارگان‌های جنسی را دارا می‌باشند (والدین در هنگام نظافت، پزشک در هنگام درد یا ….)

به کودکان بیاموزید در چه مواقعی باید به راحتی و با جدیت از کلمه «نه» برای بازداری دیگران از تعرض جنسی استفاده کنند.

به کودکان میاموزید تعریف «راز» چیست، چه دسته رفتارها یا سخنانی شامل طبقه‌بندی اسرار مگو نشده و باید در مورد آن با والدین سخن گویند.

به کودکان بیاموزید هیچ کس اجازه تهدید یا تشویق به انجام عملی ندارند که آنان مایل به انجام نیستند.

به کودکان بیاموزید همه بازی‌های پیشنهادی از سوی بزرگ‌سالان الزاما پذیرفتی نبوده و در انتخاب نوع بازی‌های بدنی آنان نیز صاحب نظرند.

هر از گاهی بدون اطلاع قبلی وارد خانه، کلاس‌های آموزشی یا کودکستان شده، سلامت محیط جنسی را ارزیابی کنید.

حالات عاطفی و رفتاری کودک خود را مدام مدنظر داشته باشید و علت هرگونه  تغییر خلقی-کنشی اعم از در خود فرورفتگی، ترس، خشم،  اضطراب، بی‌اشتهایی یا پرخوری، دل درد، سردرد، تهوع ، درد دستگاه تناسلی و … را جویا شوید.

از عکس‌العمل‌های شدید و هیجانی در داستان‌هایی بپرهیزید که کودک از ماجراهای روزانه خود نقل می‌کنند تا احتمال بازگو کردن حوادث یا رویدادهای جنسی افزایش یابد.

پس از یک حادثه تعرض جنسی برای کودک به او یادآور شوید که آنان گناهکار نیستند.

اگر خود در کودکی قربانی تعرض جنسی گردیده‌اید کمک تخصص از روان‌شناس و سکس‌تراپیست بگیرید تا این تجربه شخصی بر تربیت جنسی فرزند سایه نیفکند.

به محض احساس خطر از احتمال تعرض جنسی از مراکز آموزشی، درمانی  و حقوقی اعم از روان‌شناس، داکتر، پولیس و … کمک بگیرید.

متاسفانه کسانی که دچار مسایل روانی و بیماری (اضطراب، افسردگی، اعتیاد، وسواس و…) شده‌اند به احتمال زیاد در کودکی مورد آزار و سوءاستفاده جنسی قرار گرفته‌اند.

مریم حیدری

برگرفته از مقاله‌های تخصصی تربیت جنسی کودکان

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا