خبر

سال 95 سال ساخت‌وساز میدان‌های هوایی

ادارۀ هوانوردی ملکی در عرصه تنظیم امور مربوط به هوانوردی کشور فعالیت نموده و به اساس مادۀ 11 قانون هوانوردی ملکی و حکم شمارۀ «88» مورخ 8/8/1391 مقام عالی ریاست‌جمهوری ایجاد شده است. هدف از ایجاد آن رهبری و ادارۀ امور هوانوردی ملکی مطابق به معیارها و طرزالعمل‌های بین‌المللی و اسناد تقنینی کشور، تنظیم و بهبود خدمات حمل‌ونقل هوایی، توسعه روابط افتصادی بین افغانستان و سایر کشورها، تامین مصونیت پرواز طیاره‌ها، کنترول حریم هوایی کشور، کنترول و نظارت بر فعالیت شرکت‌های هوایی، اعمار، توسعه و تجهیز میادین هوایی بین‌المللی و منطقوی در کشور، تامین امنیت و حفظ‌و‌مراقبت میادین هوایی، تشویق سرمایه‌گذاری‌ها جهت توسعه و انکشاف حمل‌ونقل هوایی در کشور، عقد موافقت‌نامه‌های هوایی با سایر کشورهای جهان، بلندبردن سطح عواید ملی از طریق حصول چارچ‌ها و اجرت‌های هوانوردی ملکی و سایر وظایف مربوط در این عرصه را انجام می‌دهد.

این اداره در سال 1395 از مجموع بودجه انکشافی که مبلغ  4,678,614,623 افغانی می‌شد، 72 فی‌صد آن‌ را در پروژه‌های زیربنایی، خدماتی و عملیاتی به مصرف رسانیده است.

در بخش جمع‌آوری عواید و ایجاد چشمه‌های عایداتی جدید، موفق عمل نموده و در سال جاری مبلغ 4,364,885,964 افغانی عاید داشته است؛ در حالی که هدف تعیین‌شده از سوی وزارت مالیه 3,794,801,281 افغانی تعیین شده بود که 15% ازدیاد را نشان می‌دهد و این دست‌آورد بزرگی برای دولت و ادارۀ هوانوردی برای بالابردن عواید ملی و کاهش اتکا به کمک‌های خارجی در تامین بودجۀ مورد نیاز می‌باشد.

در طول یک سال گذشته، ساخت چند میدان هوایی در کشور ختم شده و شماری دیگر نیز درحال‌اکمال است. میدان هوایی ولایت فراه، نیمروز، ترمینل میدان هوایی ولایت قندوز و فرودگاه محلی ولسوالی جاغوری از جمله پروژه‌هایی بود که کار آن در جریان سال 1395 ختم شده‌ است که جزییات آنان به قرار ذیل است:

خلاصۀ دست‌آوردها

میدان هوایی نیمروز به هزینۀ بیش از 653 میلیون افغانی از بودجۀ دولت ساخته شده و طول خط رنوی آن 2740 متر و عرض آن 45 می‌باشد. این میدان به صورت پخته و اساسی ساخته و ساحۀ 100 در 50 متر مربع پارکینک نیز برای آن در نظر گرفته شده است. با توجه به نقل‌وانتقالات از مسیر بندر چابهار، میدان هوایی نیمروز از اهمیت فوق‌العاده استراتژیک و اقتصادی برای افغانستان برخوردار است. در این فرودگاه، تعمیر اطفاییه و ترمینل نیز در نظر گرفته شده است و بودجه ساخت آن به ارزش 2 میلیون دالر، شامل بودجه انکشافی سال 1396  می‌باشد و براساس حکم مقام عالی ریاست‌جمهوری کار ساخت آن به وزارت محترم شهرسازی انتقال یافته است.

میدان هوایی ولایت فراه، با مصرف 6.5 میلیون دالر از بودجه دولت ساخته و طول خط رنوی آن به 1700 و عرض آن به 35 متر می‌رسد. این پروژه به صورت اساسی و معیاری ساخته و آمادۀ بهره‌برداری می‌باشد و پروازها عملن آغاز شده؛ ولی رسمن افتتاح نشده است. قرار است به کمک کشور دوست قطر، خط رنوی فرودگاه فراه تمدید شده و ترمینل آن نیز ساخته شود که تفاهم‌نامۀ آن با موسسه خیریه الغرافۀ قطر به امضا رسیده و این موسسه متعهد شده است که این فرودگاه را 800 توسعه داده، تعیمر ترمینل با ظرفیت 450 هزار مسافر در سال، کلنیک صحی و یک عراده موتر اطفاییه فراهم کند. با تکمیل کار توسعه میدان هوایی فراه، امکان تبدیل این میدان به یک میدان بین‌المللی در افغانستان وجود دارد و می‌توان پروازهای بین‌المللی را انجام داد.

فرودگاه کندوز از دیگر پروژه‌های مهم بود که کار ساخت ترمینل آن با مصرف 68 میلیون افغانی تکمیل شده و آماده بهره‌برداری است. قرارداد بازسازی خط رنوی میدان هوایی کندز به امضا رسیده و از اول ماه قوس کار پروژه متذکره نیز آغاز شده است. هزینۀ پروژۀ مذکور 389 میلیون می‌شود که با استفاده از آن خط رنوی میدان هوایی کندز به امتداد 620 متر به صورت اساسی خاک‌برداری شده و تمدید می‌شود.
میدان هوایی محلی ولسوالی جاغوری از دیگر پروژه‌هایی بود که کار آن در سال 1395 تکمیل شده است. خط رنوی به صورت خامه، رمپ و تکسوی این میدان با هزینه 26141726.4 افغانی تکمیل شده و قرار است در سال 1396 کار توسعۀ این فرودگاه به طول 450 متر با هزینۀ 430 هزار دالر آغاز شود.

پروژۀ احاطه و فینس میدان هوایی ولایت دایکندی از جمله پروژه‌های بود که کار آن ختم شده ولی کار ساخت فرودگاه جدید دیگری در این ولایت زیر بررسی و تحلیل تیم تخنیکی اداره مستقل هوانوردی ملکی قرار دارد. عملن کار بررسی ساحه آغاز شده، یک اعشاری 5 میلیون دالر برای این پروژه وجود دارد، اما تعهدهای بودجه‌یی وجود دارد که در صورت اکمال کار بررسی و سروی عملن کار آن شروع شود.

اعمار خط رنوی و ترمینل میدان هوایی زابل از پروژه‌های مربوط به سال 1395 بود که با هزینۀ (15497533.92) میلیون افغانی و 1950 متر طول و 35 مترعرض ختم شده است. کار این پروژه نیز 85 فی‌صد پیش‌رفته و به‌زودی ختم خواهد شد. 27 میلیون افغانی هزینۀ این پروژه است.

توسعه ترمینل خارجی فرودگاه حامد کزری نیز به اکمال رسیده و آماده بهره‌برداری خواهد شد. این پروژه (6319970.20) میلیون افغانی هزینه داشته است.

اعمار خط رنوی میدان هوایی ولایت خوست از دیگر پروژه‌های اداره مستقل هوانوردی ملکی بود که در سال 1395 ختم شده است. این پروژه که شامل خط رنوی، رمپ و تکسوی می‌باشد با بودجه (729.5) میلیون افغانی به طول 2700 متر و عرض 45 متر به صورت اساسی ساخته شده است و آمادۀ افتتاح می‌باشد.

البته کار ساخت ترمینل میدان هوایی ولایت قندهار، خوست، نیمروز و هم‌چنان میمنه که کار تدارکاتی آن از سوی اداره مستقل هوانوردی ملکی انجام شده بود به وزارت محترم شهرسازی مطابق به هدایت مقام عالی ریاست‌جمهوری انتقال یافته است.

هزینۀ ساخت و دیزان ترمینل میدان هوایی ولایت قندهار به ارزش (440000) دالر آمریکایی می‌باشد که ظرفیت آن در یک زمان به تعداد 400 نفر خواهد بود. هم‌چنان کار مطالعه روی توسعۀ میدان هوایی ولایت هرات جریان دارد تا فرصت‌ها و زمینه برای آغاز کار عملی آن نیز آغاز شود.

پروژۀ مدغم‌ساختن پارکینگ‌های (ABC) میدان هوایی بین‌المللی حامد کرزی و طی کردن پروسه تدارکاتی برای دستگاه (MLAT) رادار با کمپنی تالس جرمنی از دیگر پروژه‌های مهم اداره مستقل هوانوردی ملکی در سال 1395 قلمداد می‌شود.

 در بخش ظرفیت‌سازی‌های انسانی نیز در سال 1395 اداره هوانوردی نیز برنامه‌هایی را روی دست داشته است. ظرفیت‌سازی کارمندان مسلکی بخش‌های کنترول حریم فضایی، اطفاییه، تفحص و نجات و ارسال بیش از 75 فی‌صد کارمندان این اداره به کشور هندوستان جهت آموزش آنها در بخش‌های مختلف، اشتراک فعال هیات اداره مستقل هوانوردی ملکی در 39مین جلسۀ آیکاو سازمان بین‌المللی هوانوردی جهان، امضای تفاهم‌نامه‌های بین‌المللی با کشورهای همسایه مانند ایران و تاجیکستان جهت گسترش همکاری‌ها در بخش هوانوردی، ختم موفق پروسۀ حجاج در سال‌های 1394 و 1395 از میادین هوایی بین‌المللی حامد کرزی، کندهار، هرات و مزار شریف.

محمدقاسم رحیمی؛ سخن‌گوی اداره مستقل هوانوردی ملکی

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا