تحلیل

هشدار از بهار خونین!

نواختن شیپور جنگ هم‌زمان با فرارسیدن فصل بهار که زمان طراوت و سرسبزی است، سخن تازه در کشور نیست و پیش از این نیز، این قاعدۀ شوم تکرار شده است.

امسال نیز تادامچي ياماموتو، نمايندۀ خاص دبیرکل سازمان ملل در افغانستان، این زنگ خطر را در نشست پانزده عضو شورای امنیت سازمان ملل بیان کرد.

وی که در آستانۀ برگزاری اجلاس ویژۀ این شورا، راجع به افغانستان گفته است، از وخامت اوضاع امنیتی سخن به میان آورده و از رقم‌خوردن بهار خونین در سال آینده برای ساکنان این سرزمین هشدار داده است.

واقعیت تلخ این است که متأسفانه فصل بهار و سرزندگی که هم‌زمان با تجدید حیات طبیعت و خرمی‌ونشاط هر موجود زنده است، هیولای هراس‌افگنی نیز از خواب زمستانی بیدار شده و به جان مردم افغانستان حمله‎ور می‎شود.

نشانه‎هایی از بیداری این هیولا که در جریان روزهای گذشته و هم‌زمان با گرم‎ترشدن هوا مشاهده شد. ریختن خون ده‎ها غیرنظامی در یک مرکز تخصصی‌درمانی و جایی ‎که محل نجات زخمیان و بیماران است، عمق فاجعه را نشان داده و نیازمند بازنگری جدی در سیاست‎های امنیتی و نظامی افغانستان و حامیان جهانی کشور است.

این در حالی است که اوضاع سیاسی افغانستان با کشور همسایه‌اش پاکستان نیز به‌شدت تیره شده و سرنخ‎های مذاکرۀ صلح نیز در کلاف‎های سردرگم آن، پیچیده و ناپیدا به‌نظر می‎رسد.

در‌چنین‌حالتی است که افغانستان دست به دامن شورای امنیت شده و زبان انتقاد و شکایت بر کشور همسایه می‌گشاید.

روز جمعه محمود صیقل، سفیر افغانستان در سازمان ملل نیز گفت: بيش از 20 گروه دهشت‌افگن که از حمايت پاکستان برخورداراند، با مصونيت در آن کشور زندگي مي‎کنند و مقام‌های پاکستاني از جمله پرويز مشرف، ریيس‌جمهور پيشين آن کشور، بارها پشتيباني خود را از اين گروه‌ها ابراز داشته و ادعا مي‌کنند که بر رهبران اين گروه‎ها نفوذ دارند.

اما مساله تنها این نیست. مشکل افغانستان و پاکستان با ریشه‎های ایدیالوژیک افراط‌‎گرایی در تفکر افراد زیادی در میان دو کشور است. ازاین‌رو به نظر می‎رسد، پیش‌گیری از بهار خونین و سال آیندۀ ناامن در افغانستان زمانی میسر خواهد شد که مبارزه فراگیری علیه افراط‎گرایی در سطوح مختلف و گسترده روی دست گرفته شود.

مبارزۀ جدی و جامع نیز در صورتی امکان‎پذیر است که منابع و ابزار کافی برای ریشه‎کن‌کردن پدیدۀ ترور و افراط از افکار حامیان آنان در دسترس بوده و این امر مساعدت جامعه جهانی و هماهنگی منطقه‌یی را می‎طلبد.

بنابراین، ضروری است دولت با اتکا به حمایت‎های جهانی، راهکارهایی را روی دست گیرد که خون ساکنان این سرزمین به پای سیاست‎های دسیسه‎گرانه و اندیشه‎های کورو‌افراطی ریخته نشود.

بدیهی است که در صورت روی دست نگرفتن این سیاست موثر، بازهم شاهد بهار خونین و سال آیندۀ بی‌ثبات خواهیم بود. به یقین که آسیب‎های این وضعیت تنها متوجه افغانستان نشده، بل منطقه و جهان را متاثر خواهد ساخت.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا