هشدار مقام امریکایی نسبت به امکان جنگ داخلی در افغانستان
راه مدنیت: دیوید پترییس، فرماندۀ پیشین نیروهای ائتلاف به رهبری امریکا در افغانستان میگوید که گروه طالبان تمایل به توافق معنیدار، قابل تایید و پایدار که منجر حل به دیپلوماتیک و مشارکت این گروه در قدرت شود، ندارند.
آقای پترییس در مصاحبه با صدای امریکا گفت که طالبان هر آنچه را که میخواستند از مذاکرات صلح بهدست آوردهاند که شامل آزادی رهبران، جنگجویانشان از زندانهای افغانستان و خروج نیروهای خارجی میشود.
او تاکید کرد که پس از خروج نیروهای خارجی، از یک نوع جنگ داخلی که وابسته اوضاع افغانستان خواهد بود، هشدار داد.
همچنین وی میافزاید: با وجود تلاشهای زلمی خلیلزاد، نمایندۀ خاص امریکا برای صلح افغانستان و سایر اقدامات صورت گرفته از جانب ایالات متحده برای جلوگیری از بازگشت تروریزم و افراطگرایی در افغانستان، هراس دارم که مقامات امریکایی از تصمیمی مبنی بر خروج نیروهایشان پشیمان شوند.»
فرمانده پیشین نیروهای امریکایی و ناتو بیان کرد که تا اکنون احتمال آغاز جنگهای داخلی در افغانستان نیز وجود دارد.
آقای پترییس تاکید کرد که پس از ترک آخرین پایگاه از افغانستان، امکان دارد که امتیازات نظارت کامل بر اوضاع در آن کشور از دست برود. در اوایل ممکن است که برای نیروهای امریکایی چالش برانگیز باشد تا هم شرکای افغان خود را از راه دور کمک کنند و هم به پیگیری منافع ضد تروریزم خود در افغانستان باشند.
به گفتۀ وی، «امریکا تا اکنون با کشورهای همسایه افغانستان در مورد ایجاد پایگاه نظامی به توافق نرسیده، اما ممکن است که در «خان آباد اوزبیکستان» جاییکه قبلاً پایگاه داشتیم، اجازه پایگاه را بهدست بیاوریم.»
با این حال، پیش از این قانونگذاران امریکایی نیز از خروج شتابزده و احتمال برگشت گروههای افراطگرا در افغانستان ابراز نگرانی کرده بودند.
همچنین فرانک کنیت مکینزی، فرمانده ستاد مرکزی ارتش ایالات متحده هفته گذشته در پیوند به توانایی نیرو های امنیتی و دفاعی افغانستان گفته بود که با خروج نظامیان خارجی از افغانستان، زمان آن رسیده است تا اردوی افغانستان به پای خود بایستد و نشان بدهد که به تنهایی توانایی جنگ را دارد.
از سویی هم، زلمی خلیلزاد نیز در یک جلسه استماعیه با قانونگذاران امریکایی احتمال شکست حکومت و اردوی افغانستان را به دست طالبان پس از خروج کامل سربازان خارجی از افغانستان رد کرد.
پاکستان نیز چند روز پیش اعلام کرد که در روند صلح با ایالات متحده همکاری میکند، اما گفته که پایگاه نظامی برای امریکا فراهم نخواهد کرد.
آقای پترییس گفت که همه تلاششان را خواهند کرد تا مطمین شود که تجهیزات، سیستمهای تسلیحاتی، امکانات و سایر موارد که برای دشمن مثمر باشد و بهنوعی ممکن به دست آنها قرار گیرد، از بین برده میشود.
مقامهای امریکایی فاش نکردهاند که چه چیزها تخریب و چه چیزها به امریکا منتقل خواهند شد، اما شماری از مقامهای امریکایی نخواستهاند نامشان گرفته شود، گفتهاند که اکثر تجهیزاتی که به امریکا انتقال داده میشود مواد و تجهیزات حساس نظامی است که هرگز نباید رها شوند.
در عین حال، حمد الله محب، مشاور شورای امنیت ملی کشور نیز چندی پیش گفته بود که نیروهای بینالمللی تجهیزاتی را بهارزش یک میلیارد دالر به نیروهای امنیتی و دفاعی افغان تسلیم میکنند.
روند خروج نظامیان امریکایی و ناتو از افغانستان، در اول ماه می سال جاری میلادی آغاز شد و قرار است تا ۱۱سپتامبر این روند تکمیل شود. چند روز پیش، ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، در دیدار با امانوئل مکرون، رییسجمهور فرانسه، گفته بود که با پایان حضور نظامی در افغانستان، فصل تازهیی در این کشور باز میشود و ادامۀ حمایت ناتو از این کشور، در سه بخش ادامه خواهد یافت.
او میافزاید: «این سه بخش شامل مشاوره و پشتیبانی از ظرفیت نهادهای امنیتی افغانستان و پشتیبانی مالی دوامدار از نیروهای امنیتی، تمرکز بر نیروهای عملیات ویژه، آموزش نظامیان افغان در خارج از افغانستان و تامین بودجۀ ارایه خدمات و پشتیبانی از میدانهوایی کابل.»
پیش از این، محمداشرف غنی، رییسجمهور و عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحۀ ملی، در گفتگو با واشنگتنپست گفته بودند که نیروهای امنیتی و دفاعی افغان، توانایی حفاظت از خاک کشورشان را دارند، اما این نیروها به حمایت مالی کشورهای بیرونی نیاز دارند.