خبر

پاسخ صالح به بلینکن: صلح آمرانه را تحت هیچ شرایطی قبول نمی‌کنیم

راه مدنیت: امرالله صالح، معاون اول ریاست‌جمهوری در واکنش به نامۀ تازۀ آنتونی بلینکن، وزیرخارجه امریکا به رییس‌جمهور غنی، می‌گوید که حکومت افغانستان تحت هیچ شرایطی صلح آمرانه را قبول نخواهد کرد.
آقای صالح که در مراسم گرامی‌داشت از هفتمین سال‌روز وفات مارشال محمدقسیم فهیم، معاون پیشین ریاست‌جمهوری صحبت می‌کرد، گفت: «من صلح آمرانه را نه در بُعد داخلی و نه در بُعد خارجی‌اش قبول دارم.»
معاون اول ریاست‌جمهوری در بخشی از سخنانش، نامۀ وزیرخارجۀ امریکا و طرح خلیل‌زاد را ننگین توصیف کرد و افزود که تایید نکرده و نیز در پای آن امضا نمی‌کند.
صالح، با بیان اینکه در گفتگوهای صلح با طالبان اجازه نمی‌دهد که قانون اساسی افغانستان زیر پا گذاشته شود، گفت: «عصارۀ مبارزه مردم افغانستان، خواستۀ توده و ملت افغانستان و نظام فعلی این است که ما حق رای را از مردم سلب کرده نمی‌توانیم. تحت هیچ شرایطی و بهانه‌یی و زیر هیچ دسیسه‌یی ما ملت خود را از حق رای‌دهی سلب کرده نمی‌توانیم.»
به گفتۀ امرالله صالح، اگر قانون اساسی و اصل انتخابات در روند صلح کنار گذاشته شود، به آن پاسخ رد داده خواهد شد؛ نه گفتن در تاریخ افغانستان در برابر ظلم یک اصل است.
او به صراحت بیان کرد: «اگر آن‌طور لحظه‌یی (کنارگذاشتن قانون و انتخابات) آمد، شاید به ده‌ها نفر، میلیون‌ها نفر، ولی من به حیث یک مسلمان مثل امام حسین ایستاد می‌شویم که نه. باز او وقت سینۀ چاک‌چاک از مرمی پاکستانی و طالب شرف دارد، نسبت به اینکه من به سرنوشت ملت خود معامله کنیم.»
معاون اول ریاست‌جمهوری در لابه‌لای سخنانش همچنان خاطرنشان کرد که مردم و دولت افغانستان عزت خود را هیچ وقت به سازش نمی‌گیرد.
امرالله صالح با اشاره به روند گفتگوهای صلح با طالبان تاکید کرد که اگر این گروه روی اصل انتخابات با دولت افغانستان به توافق برسد، دولت می‌تواند روی زمان برگزاری انتخابات با این گروه وارد مباحثه شود.
از سوی هم، محمدمحقق مشاور ارشد رییس‌جمهور در امور سیاسی و امنیتی در مراسم یادبود از وفات مارشال فهیم، به نامه وزیرخارجه امریکا برای رییس‌جمهور غنی واکنش نشان داده و نسبت به آن انتقاد کرد.
آقای محقق بیان کرد که نامۀ وزیرخارجۀ امریکا آمرانه است و صلح با امر تامین نمی‌شود. «صلح یک روند ملی دوام‌دار است که با قناعت طرف‌ها ممکن است.»
محقق خاطرنشان کرد که این نامه و طرح دولت انتقالی صلح بدون درنظر گرفتن ترکیب اجتماعی افغانستان ترتیب شده است و کشورهایی‌که نامه و طرح ارایه می‌کنند، باید شرایط افغانستان و نظر مردم این کشور را مورد توجه قرار دهند.
در همین حال، عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه می‌گوید که نامۀ وزیرخارجه امریکا دو روز پیش از سفر خلیل‌زاد به او و رییس‌جمهور غنی رسیده بود که واقعیت‌هایی در این نامه نهفته است.
عبدالله با بیان اینکه نامۀ وزیرخارجۀ امریکا استعجالیت‌هایی را نشان می‌دهد که در کنترول و اختیار ما نیست؛ افزود: در این نامه از اجماع داخلی و کوشش‌هایی که ممکن است به روند صلح کمک کند، یادآوری شده است. عبدالله همچنان ادامه داد که در مورد گام‌هایی‌ باید برداشته شود، بزرگان و مردم افغانستان باید تصمیم بگیرند که به‌سوی صلح گام برمی‌دارند یا خیر.
وزیرخارجۀ امریکا در نامه‌اش به رییس‌جمهور غنی گفته است که روند صلح افغانستان و آیندۀ سیاسی این کشور نیاز به اقدامات فوری و تسریع روند گفتگوهای صلح دارد و نیاز است تا دولت افغانستان در این زمینه با طرف‌های صلح همکاری کند.
در نامۀ بلینکن آمده که واشنگتن قرار است از سازمان ملل‌متحد بخواهد که نشست بین‌المللی را با حضور وزیران خارجۀ کشورهای منطقه از جمله ایران، چین، روسیه، پاکستان و هند برگزار کند.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا