سانسور رسانهها از محتوا تا ظاهر
در این اواخر گروه طالبان از رسانهها خواسته که خبرنگاران، مجریان و کارمندان زن رسانهها باید حجاب شرعی مورد نظر طالبان را بیچونوچرا رعایت کنند. در تازهترین دستور طالبان از مجریان و خبرنگاران زن در رسانهها خواسته شده که با حجاب کامل ظاهر شوند. هرچند سند مکتوب این دستور به دسترس عموم قرار نگرفته است، اما این حجاب مورد نظر طالبان لباس گشاد و بلند سیاه و ماسک میباشد.
از روز گذشته به این طرف مجریان زن تلویزیونها با ماسک در برنامههای تلویزیونی ظاهر شدهاند. در عین زمان در دو روز گذشته وزارت تحصیلات عالی طالبان از ورود دختران با روسریهای رنگه به صنفهای درسی نیز ممانعت کرده است. طبق دستور طالبان دختران دانشجو باید روسریهای سیاه بپوشند.
این رفتارهای تازه طالبان با واکنشهای گسترده و تند در فضای مجازی همراه شده است.
پیش از این طالبان نشر تمام سریالهای خارجی بهشمول سریالهای اسلامی را از تلویزیونهای افغانستان منع قرار داده است. طالبان در یک اقدام دیگر نشر سریال داخلی اسلامی که از تلویزیون تمدن منتشر میشد را نیز منع کرد.
اخیرا برخی از مدیران مسوول برخی از رسانهها در وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان احضار شده و هشداریه دریافت کردهاند. به آنان گفته شده که محتوای کار خبرنگاریشان با منافع طالبان در مغایرت قرار دارد.
طالبان اما تا کنون در برابر واکنشها چیزی نگفته و نهادهای مدافع حقوق زنان نیز در مورد حضور مشروط زنان در رسانهها واکنشی نداشتهاند.
این درحالی است که در 9ماه از حاکمیت طالبان دختران دورههای متوسطه و لیسه از رفتن به مکتب/مدرسه منع شدهاند. اما طالبان گفتهاند که مخالف آموزش دختران نیستند و در تلاش آماده کردن یک میکانیزم اسلامی برای باز شدن مکاتب دخترانهاند.
تحلیلگران امور سیاسی به این باورند که رژیم گروه طالبان در یک دو دستگی عمیق قرار دارد. گروهی از طالبان جنوبی در تلاشاند حکومت طالبان را با افکار عمومی جهانی به صورت نسبی همآهنگ سازند، ولی گروهی دیگر از طالبان شرقی پیوسته تلاش ورزیدهاند که این تلاشها را سبوتاژ کنند، اما دلیل اصلی این رفتارهای متناقض همچنان گنگ است.
سید نعمت ضیا