آگاهان امور: حکومت با برخورد جدی علیه نفوذیهای دشمن باید به افکار عمومی پاسخ دهد
سید طاها فضل/ راه مدنیت
پس از دستگیری حاجی دلاور، مشاور مقام ریاست مجلس سنا و متهم شدن وی به طراحی حملات انتحاری و انفجاری در کابل با در دست داشتن مدارک جعلی و شناختیکارت پاکستانی، نگرانیها از وجود گروه ستون پنجم در سطوح بزرگ حکومت از سرگرفته شده است.
حاجی دلاور در حالی توسط پولیس دستگیر شد که تعدادی اسلحۀ غیرقانونی، نمبر پلیتهای دولتی و شخصی و اسناد جعلی با خود داشت.
فضل هادی مسلمیار، رییس مجلس سنا در آخرین جلسه عمومی این مجلس، قضیه دستگیری حاجی دلاور را یک عمل سیاسی علیه خود دانسته گفت: یکتعداد از افراد به تخریب شخصیت سیاسی او آغاز کردهاند. او از نهادهای امنیتی خواست که باید اول در این مورد تحقیقات خودشان را بهگونه جدی تکمیل و باز اقدام به دستگیری حاجی دلاور و بدنام کردن او میکردند.
وزارت امور داخله اما مدعی است که اسناد کافی در مورد دست داشتن مشاور رییس مجلس سنا با تروریستان در اختیار دارند. افغانستان از شروع حکومت وحدت ملی شاهد حضور گسترده افراد ستون پنجم در سطوح مختلف حکومت است.
ستون پنجم
ستون پنجم به گروهی از افراد گفته میشود که در نهان به تضعیف گروه بزرگتری که ظاهراً باید به آن وفادار باشند میپردازند. برای مثال همین رییس مجلس سنا که باید به حکومت و نظام سیاسی افغانستان به عنوان رییس مجلس سنا وفادار باشد متهم به همکاری با تروریستان و افراد گروه داعش است. این اصطلاح از زمان جنگ داخلی اسپانیا در عرصه نظامی و سیاسی رایج شدهاست.
اصطلاح ستون پنجم از نظر معنا و مفهوم مجازی همان جاسوسی است؛ منتها با این تفاوت که جاسوس به ضرر و زیان بیگانه کار میکند و نفع و مصلحت ملت و کشور خویش را ولو به قیمت جان از نظر دور نمیدارد؛ در حالی که ستون پنجم این معنا را افاده نمیکند؛ بل افراد این ستون، دانسته یا ندانسته به زیان و ضرر خودی و نفع بیگانگان کار میکنند.
ستون پنجم در چند سال اخیر به یک مسأله جدی تبدیل شده است و آگاهان مسایل سیاسی از وجود و فعالیتهای آنان ابراز نگرانی کردهاند. ستون پنجم به نفوذیهایی اطلاق میشود که در درون حکومت برای منافع کشورهای خارجی کار میکنند.
به باور آگاهان، نفوذ و دخالت کشورهای همسایه باید جدی گرفته شود.
محمدعلیحکیمی؛ کارشناس مسایلی سیاسی، موجودیت ستون پنجم را نشاندهندۀ بیکفایتی حکومت میداند و میگوید: حکومت با برخورد جدی علیه نفوذیهای دشمن باید به افکار عمومی پاسخ دهد، مردم منتظر کار جدی از طرف حکومتاند و رییسجمهور باید موضعگیری مشخصی در این مورد داشته باشد.
موجودیت نفوذیهای ستون پنجم را در ردههای بلند حکومتی نمیتوان نادیده گرفت. حملات انتحاری بزرگ و پیچیده در داخل شهر و راهیابی تروریستان به حفاظتشدهترین نقاط شهر بدون موجودیت این مهرهها دشوار و حتا ناممکن است. حمله بر قول اردوی209 شاهین در شمال کشور، حمله بر هوتل انترکانتیننتال و حملات پیچیدۀ دیگر در شهر نمونههای هستند که بدون کمک نفوذیهای ستون پنجم ناممکن است.
در همین حال آگاهان مسایل نظامی، نقش نهادهای کشفی و اطلاعاتی را در دستگیری و سرکوب نفوذیهای دشمن برازنده و مهم میپندارند. نقشی که گفته میشود تاجایی هم موفق بوده است. آنان از نهادهای استخباراتی کشور خواستند تا با این گروهها بهگونه جدی مبارزه کنند و لانههای آنان را در هر کجا که باشد باید از بین ببرند.
به باور آگاهان سیاسی، حکومت در چند سال گذشته چنان که نیاز بود با مخالفان مسلح با قاطعیت برخورد نکرده است و در برابر آنانی که به عنوان نفوذیهای دشمن در داخل نظام کار میکرده، مدارا کرده است.
سیدعبدالصمد مشتاق، آگاه مسایل سیاسی و استاد دانشگاه، از افت کردن اعتماد سیاسی در افغانستان یاد کرده و فاصلۀ بین مردم و حکومت را نگرانکننده میداند و میگوید:«با فاصله گرفتن مردم از حکومت، مشروعیت نظام آسیب جدی میبیند و نظام مشروعیتاش را نزد مردم از دست میدهد.»
علاوه بر این، او عدم برخورد قاطعانه و جدی حکومت با نفوذیهای دشمن را، هدایت کشور به سوی جنگ و بدبختی دانسته و مردم را تنها قربانی این بازیها میداند.
حکومت بارها از طرف منتقدان سیاسی بهخاطر مدارا کردن در برابر مخالفان مورد نقد تند رهبران سیاسی و جهادی قرار گرفته است. بهگونۀ که عبدالرب رسول سیاف در یکی از سخنرانیهایش از وجود مهرههای ستون پنجمی در کابل هشدار داد و تاکید کرد که آدرسهای مشخصی وجود دارد که برای نظم و سازماندهی حملات تروریستی فعالیت میکنند. آقای سیاف از در میان گذاشتن معلومات با نیروهای امنیتی در مورد این مکانها گفته بود اما از طرف حکومت توجهی صورت نگرفت.
به باور آگاهان، نیروهای امنیتی مسوولیتشان را تا جایی به خوبی انجام میدهند اما آنچه مهم است تصمیمگیریهای بزرگ در سطح سیاسی است. قاطعیت سیاسی و از بردن فرهنگ معافیت، روزنۀ امیدی خواهد بود که شهروندان به دل بستهاند. اما اینکه دستگاه سیاسی کشور با این قضایا چقدر با قاطعیت عمل میکند پرسشی است که گذر زمان به آن پاسخ خواهد داد.
متهم نسازید
در اخرین جلسه عمومی مجلس سنا، شماری از سناتوران با رییس مجلس که این عمل نیروهای امنیتی را سیاسی خوانده بود، یکصدا بودند. نمایندگان همسو با آقای مسلمیار مدعی بودند که وزارت امور داخله در این مورد ناشیانه عمل کرده است و باید چنین اتهاماتی را حواله رییس مجلس سنا نمیکرد.
این در حالیست که وزارت امورد داخله پس از دستگیری حاجی دلاور، برخی از اسناد در مورد دستداشتن او با تروریستان را که نیاز میدانستند با رسانهها شریک کرد. شناسنامه پاکستانی، نگهداری سلاح غیر قانونی، موجودیت بانکنوت های پاکستانی و مقدار زیادی از مواد کمیاوی که در ساختوساز موتربم استفاده میشود را نیز به خبرنگاران نشان داده است.
نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت امور داخله گفته بود که این تمویلکننده تروریستان داعش با اسناد و شواهد کافی از سوی نیروهای امنیتی کشور بازداشت شده است. او هر نوع کوتاهی در شناسایی این تمویلکننده تروریستان از سوی نهادهای امنیتی را رد کرده بود. حالا مشخص نیست که رییس مجلس سنا با شماری از همکارانشان چطور میتواند این دستآورد نیروهای امنیتی را علیه خودشان یک توطیه بخوانند.