مجلس خوابآلود نمایندگان ملت
راه مدنیت: مجلس نمایندگان این روزها چندان روز خوشی ندارد و بیشتر نمایندگان به کمپاینهای انتخابات ریاستجمهوری مصروف هستند و هیات اداری مجلس نیز از مدیریت مجلس ناتوان است.
شماری از نمایندگان مجلس، میررحمان رحمانی، رییس مجلس را متهم به کمکاری کرده و میگویند: میررحمان رحمانی از چندین روز به اینسو در مجلس حاضر نمیشود و مجلس از سوی معاونین او مدیریت میشود.
مجلس هفدهم برآیند انتخابات فسادآلود و جنجالی سال گذشته است که بهعنوان یک انتخابات نامشروع به آن دیده میشود. نمایندگان مجلس برای انتخاب هیات اداری نیز چندین ماه جنجالهای سیاسی داشتند. اعضای مجلس نمایندگان نزدیک به ده روز پیش از رخصتیهای تابستانی بازگشتهاند، اما با سپری شدن چندین نشست عمومی، این نهاد هنوز نتوانسته به نصاب قانونی برای بحث روی مسودههای ارجاع شده، دست یابد.
مجلس نمایندگان افغانستان مجموعهیی از نمایندگان ولایتهای افغانستان است که بهصورت مستقیم از طریق انتخابات برای یک دوره پنج ساله توسط مردم انتخاب میشوند. این نهاد قانونگذار باید عملکرد جدی در برابر کارکرد حکومت داشته باشد اما به یک آدرس مصرفی در بدنه دولت تبدیل شده است.
هیات اداری مجلس نمایندگان تأکید میکند که مجلس وظایفش را در بخش قانونگذاری درست انجام داده است، اما نتوانسته از عملکرد حکومت درست نظارت کند.
سید عبدالقیوم سجادی، نماینده مردم ولایت غزنی در مجلس میگوید: از آغاز به کار مجلس میررحمان رحمانی برای مدیریت مجلس به تالار عمومی مجلس حاضر نمیشود. مدیریت مجلس لنگان لنگان پیش میرود که برای خانه ملت فاجعهبار است. بیشترین کار باید در مجلس نمایندگان انجام شود که بهدلیل بیکفایتی هیات اداری انجام نمیشود.
او کمیته روسای مجلس نمایندگان را نیز به کمکاری و بیبرنامهگی متهم کرده و گفت: آجندای مجلس بهگونهیی که باید تنظیم گردد، نمیشود و بیشتر وقت نمایندگان هدر میرود. آجندای مجلس هم مواردی پیشپا افتاده است.
غلامحسین ناصری، نماینده مردم کابل در مجلس میگوید: حضور نیافتن نمایندگان در مجلس، سبب نقض نمایندگی مردم و تعلل در فرایند تصویب قوانین میشود و نظارتی بر کارکرد حکومت صورت نمیگیرد. در این صورت یک بخش حکومت که رکن قانونگذاریست، فلج میشود. مسلماً این کار سبب عقبمانی فرایند کاری در نظام حکومتداری بهویژه در عرصه نظارت بر کارکرد حکومت یا قوهٔ اجرایی کشور میشود.
عبدالقادرزازی وطندوست، دبیر امروز مجلس نمایندگان در این باره بیان داشت: در مورد تصاویب قوانین و تصدیقها، میثاقها، قراردادها و تفاهمنامههای بینالمللی، ولسی جرگه موفق بوده است. اما بدون شک که کمکاری در روند کاری مجلس وجود دارد و نمیشود آن را رد کرد.
مجلس سنای شورای ملی نیز به دلیل مصروفیت سناتوران در کمپاینهای انتخاباتی سر از روز شنبه این هفته تا پس از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، تعطیل شده است.
برخی سناتوران میگویند که نشستهای عمومی مجلس سنا به دلیل عدم تکمیل نصاب و مصروفیت سناتوران در کمپاینهای انتخاباتی تعطیل شده است. محیالدین منصف یک عضو سنا گفت که نشست عمومی مجلس سنا به دلیل کمبود نصاب، تدویر نشده؛ ولی سناتوران در کمیسیونها کار میکنند.
اکثر سناتوران در آستانۀ برگزاری انتخابات مصروف کمپاین به نفع نامزدان مورد نظر خودشان هستند و به همین دلیل در مجلس سنا حاضر نمیشوند. عدم شرکت سناتوران در جلسات عمومی مجلس سنا به منظور شرکت در برنامههای کمپاینی نامزدان در واقع اولویت ندادن به کارهای قانونی رسیدگی به مشکلات مردم است.
ولسی جرگه در جریان دور اول کاری سال اول خود به دلیل نبود هیات اداری هیچگونه فعالیت قانونگذاری نداشت. دور هفدهم پارلمان به تاریخ ششم ثور سال جاری با تاخیر دو ماهه آغاز شده بود و در این مدت، نزدیک به دو ماه و دو هفته، نتوانست که انتخابات درون مجلس، گزینش رییس، معاونین، منشی و نایب منشی را تکمیل کند.
نمایندگان مجلس ادامه این روند را فاجعهبار خوانده و میگویند: برای یک مجلس کارآمد باید برنامههای جدی از سوی نمایندگان و هیات اداری در هماهنگی با کمیته روسا ایجاد شود. در غیر آن صورت همانند گذشته ما یک نهاد قانونگذار ناکارا خواهیم داشت که تنها وظیفه آن مصرف بودجه ملی است.