خبر

گام به گام در مسیر صلح

بسم‌الله نادری

نزدیک به۹۰درصد مردم افغانستان از گفتگوهای صلح حکومت با گروه طالبان حمایت می‌کنند

راه مدنیت: یک نظرسنجی تازۀ بنیاد آسیا نشان می‌دهد که نزدیک به۹۰درصد مردم افغانستان از گفتگوهای صلح حکومت با گروه طالبان حمایت می‌کنند.

حکومت افغانستان از دو سال به این‌سو تلاش دارد تا با گروه طالبان گفتگوهای مستقیم صلح را آغاز کند، اما گروه طالبان تاهنوز به این خواست حکومت و مردم پاسخ مثبت نداده‌اند.

امریکا در یک سال گذشته نُه دور بار سران گروه طالبان گفتگو کردند و در آخرین مورد دونالد ترمپ رییس‌جمهور امریکا گفته است که گروه طالبان برای آغاز گفتگوهای میان افغانان و آتش‌بس توافق کردند.

حکومت افغانستان نیز گفته است تا این گروه با حکومت افغانستان مستقیم گفتگو نکند با کشورهای دیگر که دست دوم در این روند است گفتگو نخواهد کرد.

این ارزیابی بر اساس مصاحبه رو در رو با نزدیک به ۱۸هزار نفر که بالاتر از ۱۸سال داشته‌اند تهیه شده و حدود پنجاه درصد شرکت‌کنندگان آن زنان هستند. از میان این شرکت‌کنندگان ۸۰درصد آنها روستایی و نزدیک به ۲۰درصد آنها در شهر زندگی ‌می‌کنند.

موضوعات بیشتر پرسش‌ها امنیت، انتخابات، حکومتداری، اقتصاد، خدمات اولیه، فساد، جوانان، صلح با طالبان، دسترسی به رسانه‌ها، مهاجرت و نقش زنان و مشارکت سیاسی آنها بوده است.

حکومت افغانستان از هجده سال به این‌سو با افراد گروه طالبان درگیر جنگ است. این درگیری باعث شده است که افغانستان به یکی از کشورهای ناامن در جهان تبدیل شود. نظرسنجی تازه بنیاد آسیا نشان می‌دهد که ترس افغان‌ها از مصونیت فردی‌شان از سال ۲۰۰۶ به این سو به بالاترین حد خود رسیده است.

یک نظرسنجی این نهاد که در سال گذشته ملی در میان شهروندان کشور انجام شده است نشان می‌دهد که افغانستان یکی از کشورهای ناامن است.

این نظرسنجی نشان می‌دهد که ۷۱درصد پرسش‌شوندگان گفته‌اند از مصونیت شخصی‌شان می‌ترسند. در این نظرسنجی همچنین از افغان‌ها پرسیده شده که اگر فرصت فراهم شود آیا افغانستان را ترک خواهند کرد؟ نزدیک به ۳۹درصد پاسخ مثبت داده‌اند که این رقم نسبت به سال گذشته که حدود ۳۰درصد بوده، افزایش یافته است.

امیدواری در شرق و جنوب غرب

نظرسنجی تازه بنیاد آسیا نشان می‌دهد که ۸۸.۵درصد مردم در این کشور از گفتگوهای صلح میان دولت و گروه طالبان حمایت می‌کنند. در بخش دیگر این نظرسنجی آمده است ۶۴درصد مصاحبه‌شوندگان در این ارزیابی به این باورند که ممکن است صلح میان حکومت و گروه طالبان نتیجه بدهد. میزان امیدواری به نتایج گفتگوهای صلح در مناطق مختلف افغانستان متفاوت است.

بیشترین امیدواری در مناطق شرق و جنوب غرب به ترتیب حدود ۷۷درصد و ۷۳درصد ثبت شده و کمترین امید به نتایج گفتگوهای صلح در مناطق مرکزی این کشور حدود ۳۸درصد بوده است. از اشتراک‌کنندگان در این ارزیابی در مورد میزان آگاهی‌شان از روند صلح نیز پرسیده شده است.

دست‌آوردهایی که باید حفظ شود

سوال دیگری که از مصاحبه‌شوندگان در این نظرسنجی پرسیده شده، موضوعات مهمی است که باید در گفتگوهای صلح حفظ شود. بر اساس آمار ارایه‌شده از سوی بنیاد آسیا در پاسخ نزدیک به ۵۵درصد از قانون اساسی فعلی، نزدیک به ۵۴درصد از دولت مرکزی قوی، ۴۶درصد از آزادی بیان، ۴۷درصد از آزادی مطبوعات و نزدیک به ۱۸درصد از حضور نیروهای خارجی یاد کرده‌اند.

حقوق زنان از مسایل دیگری است که اکثر پرسش‌شوندگان خواهان حفظ آن شدند. نزدیک به ۶۶درصد گفته‌اند به یک رییس جمهوری که تعلیم و تربیه زنان را به خطر اندازد رای نمی‌دهند و نزدیک به ۶۵درصد نیز در این بخش بر توانایی زنان برای کار در بیرون از خانه تاکید کرده‌اند.

پیش از این نیز شهروندان کشور از حکومت خواسته بودند که دست‌آوردهای هجده سال گذشته در گفتگوهای صلح باید حفظ شود. شهروندان افغانستان می‌گویند: اگر دست‌آوردهای هجده سال گذشته حفظ نشود بدون شک که افغانستان باید یک دوره طولانی دیگر را برای رشد و توسعه برنامه‌های اقتصادی و اجتماعی سپری کند.

در سال ۲۰۱۶ این خوش‌بینی به دنبال نگرانی‌های اقتصادی، خروج نیروهای خارجی و انتخابات در پایین‌ترین سطح قرار داشت.  بهبود نسبی امنیت، ادامه بازسازی‌ها، بهبود حکومت داری، بهبود رعایت حقوق زنان و بهبود وضعیت اقتصادی از دلایل خوشبینی در این ارزیابی خوانده شده است.

حکومت افغانستان از پنج سال به این‌سو در بخش مدیریت برنامه‌های اقتصادی و پروژه‌های عمرانی گام‌های بلندی را برداشته و محمداشرف غنی وعده داده است که در پنج سال حکومت آینده خودش برنامه‌های اقتصادی بیشتری انجام خواهد داد.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا