خبر

حکمتیار: نتیجۀ انتخابات باید شفاف باشد

راه مدنیت: یک هفته پس از تظاهرات شماری از هواداران تیم ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله، امروز جمعه (15 قوس) تیم انتخاباتی صلح و عدالت اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار در کابل تظاهرات کردند و خواهان برگزاری انتخابات شفاف ریاست جمهوری شدند.

این تظاهرات‌کنندگان انتخابات ریاست جمهوری ششم میزان را پر از تقلب خوانده می‌گویند: در انتخابات ریاست جمهوری در ماه میزان امسال هیچ تیم انتخاباتی برنده نشده است.

گلبدین حکمتیار، از نامزدان ریاست جمهوری می‌گوید کشور برای برگزاری انتخابات شفاف و تامین صلح به یک حکومت موقت نیاز دارد. او در جمع هوادارانش دولت کنونی را عامل دوام جنگ و مانع صلح خواند و گفت: با دوام حکومت کنونی صلح ممکن نیست.

آقای حکمتیار گفت: اگر انتخابات به دور دوم برود که باید برود و اگر احیانا این انتخابات در مجموع باطل اعلام شود و ضرورت به انتخابات مجدد باشد و همه طرف‌ها توافق کردند، در هر دو صورت ما به یک حکومت موقت یا سرپرست ضرورت داریم.

در حمایت از قانون یا در برابر قانون

تظاهرات‌کنندگان مدعی هستند که در حمایت از قانون انتخابات و قانون اساسی به جاده‌ها آمده‌اند. آنان کمیسیون انتخابات را متهم می‌کنند که در برابر رای مردم صادق نبوده است. آنان می‌گویند: کمیسیون به سود یک نامزد مشخص کار می‌کنند و آرایی که تقلبی است را به جمع آرای پاک مردم شمارش کرده‌اند.

اما مسوولان در کمیسیون انتخابات می‌گویند: آنان بر اساس قانون نتایخ انتخابات را که بر آمده از آرای پاک شهروندان افغانستان است اعلان خواهد کرد. به گفته آنان، کمیسیون برای هیچ فردی اجازه نخواهد داد تا در برابر تصمیم‌های قانونی این نهاد ایستاده شوند.

بر اساس تقویمی که از سوی کمیسیون انتخابات اعلان شده بود قرار بود که نتایج ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری به تاریخ 27 ماه میزان اعلام شود، اما کمیسیون انتخابات به‌دلیل مشکلات تخنیکی تا هنوز نتوانسته است تا نتیجه انتخابات را اعلان نماید.

تاخیر در اعلان نتایج ابتدایی انتخابات ششم میزان باعث شده است که تیم‌های انتخاباتی و اکثر شهروندان کشور نسبت به کار این نهاد بدبین شوند و کمیسیون انتخابات را به کم‌کاری متهم کنند.

از همین رو هواداران ستاد انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله، نامزد ریاست جمهوری در اعتراض به آنچه قانون‌شکنی از سوی کمیسیون انتخابات خواندند، هفته گذشته در کابل و برخی از ولایات دیگر تظاهرات کردند.

هواداران این ستاد انتخاباتی روز جمعه (۸ قوس) در نزدیکی ارگ ریاست جمهوری افغانستان تجمع کرده بودند. آنان در قطع‌نامه‌یی گفته‌اند که تیم تقلب، کمیسیون انتخابات و جامعه بین‌المللی نباید صدای حق‌طلبانه ملت افغانستان را دست‌کم بگیرند.

دولت‌ساز

نتایج غیر رسمی نشان می‌دهد که در انتخابات ششم میزان دو تیم دولت‌ساز به رهبری محمداشرف غنی و تیم ثبات و همگرایی به رهبری آقای عبدالله نسبت به دیگر نامزدان انتخابات ریاست جمهوری بیشتر آرا را به‌دست آورده‌اند.

صدیق صدیقی، سخنگوی آقای غنی گفته است رییس‌جمهور غنی که همزمان نامزد ریاست جمهوری نیز می‌باشد، به اصول و قواعد پیش‌بینی‌شده در قانون اساسی و قانون انتخابات، متعهد است.

سخنگوی ارگ گفته است نامزدان ریاست جمهوری، در جریان پروسۀ انتخابات، نمی‌توانند نتایج آن را به میل و سلیقۀ خودشان مسیر بدهند. این اظهارات در حالی بیان می‌شود که تیم دولت‌ساز متهم است که در انتخابات ریاست جمهوری تقلب کرده است.

صدیقی افزود: اصل بي‌طرفي حكومت در انتخابات بارها توسط مردم و جامعه جهاني اذعان شده؛ انتخاب کمیشنران کمیسیون‌های انتخاباتی به گونۀ بي‌پیشینه در تاریخ سیاسی افغانستان و منطقه، از سوی ۱۸نامزد ریاست جمهوری انجام شده و رعایت اصول و قواعد انتخاباتی مکلفیت رهبران تکت‌های انتخاباتی است.

تیم دولت‌ساز همواره تاکید کرده است که به تصمیم کمیسیون انتخابات احترام دارد و نتایجی که از آدرس این نهاد اعلان خواهد شد برای این تیم قابل احترام است.

گفتگوهای صلح

خواست دیگر هواداران آقای حکمتیار آغاز دوباره گفتگوهای صلح بین‌الاافغانی بود. آقای حکمتیار که در میان هواداران خودش صحبت می‌کرد گفت: اکنون زمان آن رسیده تا گفتگوهای صلح میان نمایندگان امریکا و طالبان متوقف و برای پیشبرد روند صلح نشست بین‌الافغانی آغاز شود.

این خواست حکمتیار در حالی بیان می‌شود که یک نظرسنجی تازه بنیاد آسیا در کشور نشان می‌دهد که نزدیک به۹۰ درصد مردم از گفتگوهای صلح میان دولت و گروه طالبان حمایت می‌کنند.

بیش از نیمی از مصاحبه‌شوندگان هم گفته‌اند که به نتیجه گفتگوهای صلح امیدوارند. این ارزیابی بر اساس مصاحبه با نزدیک به ۱۸هزار نفر از افرادی که بالاتر از ۱۸سال سن داشته‌اند، تهیه شده و حدود پنجاه درصد شرکت‌کنندگان آن زنان هستند.

امریکا در یک سال گذشته 9 دور با سران گروه طالبان در قطر و امارت گفتگو کردند. این گفتگوها پس از یک انفجار مرگبار در شهر کابل از سوی رییس‌جمهور ترمپ متوقف شد. حکومت افغانستان نیز تلاش دارد تا گفتگوهای مستقیم بین‌الافغانی را با سران گروه طالبان آغاز کند.

پیش از این رهبر حزب اسلامی در نخستین روز تبلیغات انتخاباتی‌اش در کابل اعلام کرد که جنگ جاری در افغانستان جنگ افغان‌ها نیست. او مدعی شد که جنگ جاری را شبکه‌های استخباراتی که به قدرت‌های بزرگ تعلق دارند به راه انداخته‌اند.

رویا حسینی

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا