مقاله

پس از شکست داعش در ننگرهار؛ داعش در شمال هم نابود شود

بسم‌الله نادری

نیروهای امنیتی افغانستان در یک‌ماه گذشته در نابودی جنگجویان داعش در کشور گام‌های بلندی برداشته‌اند.

وزارت امور داخله با انتشار خبرنامه‌‌یی گفته است که بیش از یک‌هزار و ۴۵۰ جنگجوی داعش در یک ماه گذشته در ولایت ننگرهار به نیروهای امنیتی تسلیم شده‌اند.

وزارت داخله گفته است که در یک ماه گذشته، یک‌هزار و ۴۵۰عضو داعش که از این میان ۴۱۳تن آن جنگجویان این گروه هستند، با خانواده‌هایشان (شامل زنان و کودکان)، به نیروهای امنیتی تسلیم شده‌اند. این وزارت تأیید کرده که در میان اعضای تسلیم‌شده داعش، اتباع خارجی نیز شامل‌اند و هم‌اکنون ۸۸۸تن آنان شامل زنان و کودکان در ننگرهار تحت مراقبت نیروهای امنیتی هستند.

این وزارت یادآوری کرده که اخیراً گروه داعش در ننگرهار شکست خورده و مخفیگاه‌ها و مراکز این گروه از بین برده شده است.

محمداشرف غنی، رییس‌جمهور افغانستان، شکست داعش در شرق کشور را دست‌آوردی بزرگ برای نیروهای امنیتی کشور خوانده و گفته بود که نیروهای امنیتی افغانستان داعش را در کشور نابود کرده‌اند.

مقامات دولت افغانستان مدعی شده‌اند که در عملیات‌های مختلف ارتش، جنگجویان گروه داعش را از بین برده‌اند. آنان این اقدام را موفقیتی بزرگ برای خود عنوان کرده‌اند.

صدها جنگجوی گروه داعش در افغانستان در هفته‌های گذشته با خانواده‌های خود تسلیم دولت شده‌اند.

مقامات می‌گویند: حملات هوایی نیروهای افغان و نیروهای ائتلاف بین‌المللی، کمبود بودجه و از دست دادن روحیه، این گروه را مجبور به تسلیم شدن کرده است.

آخرین مورد تسلیم شدن اعضای داعش، روز شنبه این هفته بود. بر اساس اطلاعیه وزارت دفاع افغانستان، ۱۸جنگجوی داعش با ۲۴زن و ۳۱کودک، خود را تسلیم نیروهای ارتش کردند و روز یک‌شنبه نیز وزارت داخله از بازداشت دو عضو مهم این گروه در ولایت لغمان خبر داد.

وزارت دفاع ملی افزوده که داعشی‌های باقی‌مانده بر اثر شدت حملات هوایی نیروهای ویژه ارتش و نیروی محلی راهی به‌جز تسلیم و یا نابودی ندارند.

غنی در جمع بزرگان و مقامات در جلال‌آباد که در سال‌های گذشته شاهد موجی از حملات انتحاری بود، گفت: در سال گذشته هیچ‌کس فکر نمی‌کرد که ما بتوانیم در برابر تروریست‌ها مقاومت کنیم؛ اما امروز اعلام می‌کنیم که داعش را از بین برده‌ایم.

رییس‌‌جمهور افزود: اکنون که نیروهای داعش تسلیم شده‌اند، من از مقامات می‌خواهم که با خانواده‌های افرد داعش انسان‌دوستانه رفتار کنند. در میان بازداشت‌شدگان داعش، اتباعی از کشورهای پاکستان، تاجیکستان، اوزبیکستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و مالدیو حضور دارند.

یک منبع در وزارت امور داخله که نخواست از او نام گرفته شود گفت: برای تسلیم‌شدگان داعشی پرونده تشکیل داده‌اند تا پس از تحقیق بر اساس قانون جزای افغانستان، با آن‌ها رفتار شود.

این منبع گفت: تسلیم شدن جنگجویان داعش به دولت افغانستان، می‌تواند به لحاظ تهدیدات و آسیب‌ها، بر امنیت افغانستان به‌ویژه در امنیت مناطق جنوبی کشور تأثیر مثبت داشته باشد.

وی تسلیم‌شدن اعضای داعش را برای دولت مرکزی افغانستان فرصتی مناسب دانست که با روش‌های جنگی و راهبردهای اساسی، بدون هزینه‌های سنگین و زمان‌گیر از نبوغ جنگی‌شان استفاده کرده و این گروه را ریشه‌کن کنند.

در همین حال، کارشناسان نظامی باور دارند که شدت عملیات‌های ارتش علیه گروه داعش در ولایت ننگرهار موفق بوده است و آنها در حال حاضر تاب مقاومت در برابر نیروهای امنیتی کشور را از دست داده‌اند.

میرزامحمد یارمند، معاون پیشین وزارت امور داخله می‌گوید که داعش در نبرد رودررو با نیروهای افغان شکست خورده و مراکز مهم آن در شرق افغانستان از بین رفته است و این ادعای پیروزی دولت واقعیت دارد.

وی می‌افزاید: رهبران، فرماندهان و افراد مهم این گروه، طی ۴سال گذشته در مناطق مختلف افغانستان از بین رفته و آنها در شرق ننگرهار نیز متحمل تلفات و خسارات جبران‌ناپذیر شده‌اند. نیروهای امنیتی افغانستان در برابر این تروریستان، خوب عمل کردند و این پیروزی بزرگی برای نیروهای امنیتی افغانستان است.

به باور یارمند، دولت افغانستان نباید غافل شود که هسته‌های داعش در مناطق دیگر کشور فعال بوده و به‌ویژه در شمال، شمال ‌شرق و جنوب تحت پوشش گروه طالبان فعالیت می‌کنند. گروه طالبان می‌تواند برای فعالیت‌های داعش در کشور پوششی جدی باشد و تاکنون نیز چنین بوده است.

به گفته وی بنا بر شواهد و رویدادهایی که تاکنون مشاهده شده است، داعش با گروه طالبان در برخی ولایت‌ها هماهنگی کامل دارد و یک‌شبه مناطق تحت تسلط گروه طالبان، به جولانگاه داعش مبدل می‌شود.

این کارشناس مسائل نظامی می‌افزاید: در سال‌های گذشته در ولایت‌های بدخشان و هلمند چنین شده است و همه آگاهی دارند که در یکی از ولسوالی‌های بدخشان که گروه طالبان تسلط داشت، یک روز صبح بدون هیچ درگیری پرچم‌های سیاه جای پرچم‌های سفید گروه طالبان را گرفت.

حکومت و نهادهای امنیتی به‌خصوص بخش کشفی نباید از این امر غافل باشند و باید در برابر این گروه در تمام مناطقی که گروه طالبان فعالیت دارد حضور داشته باشند، در غیر آن صورت این گروه با گرم شدن هوا از یک ولایت دیگر سربلند خواهد کرد.

حضور داعش در افغانستان

داعش برای نخستین‌بار در سال ۱۳۹۴ در ولسوالی اچین ولایت ننگرهار به فعالیت آغاز کرد و این منطقه را مرکز خودخوانده ولایت خراسان برگزید. در همین سال گفته شده بود که این گروه تروریستی از سوی رهبر خود در سوریه، حمایت مالی می‌شود.

نیروهای امنیتی و کشفی تاکنون در مورد حضور و چگونگی فعالیت این گروه در ولسوالی اچین ولایت ننگرهار به رسانه‌ها معلومات دقیق ارائه نکرده‌اند. آنان گفته‌اند که پس از انجام تحقیق، آن را به اشتراک خواهند گذاشت.

محمد حسنی، استاد دانشگاه و کارشناس سیاسی می‌گوید: پیروزی نظامی نیروهای امنیتی علیه جنگجویان داعش، خبری خوش برای مردم کشور و منطقه شمرده می‌شود؛ اما نباید غافل شد که داعش در شمال افغانستان فعال است و این نه‌تنها برای شمال کشور، بل برای کشورهای هم‌مرز نیز خطرآفرین خواهد بود.

این استاد دانشگاه از حکومت افغانستان خواست تا در برابر فعالیت‌های جنگجویان گروه داعش در شمال کشور عملیات‌های نظامی جدی آغاز کند تا شمال کشور، این بار کانونی برای فعالیت تروریستی این گروه نباشد.

او گفت: اگر نهادهای کشفی و امنیتی در این راستا غافل شوند بدون شک این گروه در شمال کشور نیز اقدام به فعالیت خواهد کرد.

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا