خبر

مردم، زورمندان را مالک معادن می‌دانند!

راه مدنیت: «موسسه امداد و انکشاف سریع افغانستان» امروز سه‌شنبه (۱۰ جدی) نشستی مطبوعاتی درباره ارائه پیشنهاد در بخش پالیسی‌ها، عملکردها و همکاری و هماهنگی میان حکومت، جامعه مدنی و مردم به منظور افزایش سطح رفاه عمومی ساکنان نزدیک به ساحات معدنی، برگزار کرد.

این موسسه با همکاری وزارت‌های معادن و پترولیم، اطلاعات و فرهنگ، امور زنان و اداره ملی محیط‌زیست در ولایت‌های کابل، بدخشان و پنجشیر برنامه‌های آگاهی‌دهی از معادن، افزایش سطح رفاه ساکنان نزدیک به معادن و آگاهی‌دهی درباره اهمیت معادن برای مردم و دولت را راه‌اندازی کرده بود. این موسسه نتیجه یافته‌های خود را در قالب «فرصت و چالش‌های فراراه معادن» اعلام کرد.

نمایندۀ موسسه امداد و انکشاف سریع افغانستان، گفت: «معادن افغانستان از اهمیت بالای اقتصادی برخوردارند؛ اما متاسفانه استخراج غیرقانونی آن، معادن را کم‌ارزش و مواد ارزشمند آن را ضایع می‌کند.»

آقای احمدزی افزود: ناامنی، اقتصاد ضعیف، فقر و نبود امکانات و ماشین‌آلات برای استخراج معادن از موانع استخراج داشته‌های طبیعی کشور است.

افغانستان یکی از کشورهای غنی از لحاظ معادن و داشته‌های طبیعی در جهان محسوب می‌شود. براساس معلومات نهادهای مختلف، تاکنون حدود ۱۴۰۰ نوع معدن و سنگ‌های قیمتی در افغانستان توسط کمپنی‌های تخصصی و کارشناسان وزارت معادن کشف شده‌ است. براساس معلومات داده‌شده از سوی نهادهای ذی‌ربط از ۳۴ ولایت کشور به تعداد ۲۶ ولایت دارای ذخیره‌های منابع طبیعی و معادن است.

آقای احمدزی یکی از مشکلات در بخش معادن را، نبود آگاهی عمومی درباره منابع طبیعی می‌داند و می‌گوید که بیشتر مردم از اهمیت، کارایی و مالکیت معادن بی‌خبرند و زورمندان و مخالفان مسلح را مالکان معادن می‌دانند.

مسوولان این موسسه می‌گویند که در تلاشند تا آگاهی مردم نسبت به اهمیت معادن را افزایش دهند و کنفرانس‌های متعددی در این باره برگزار کنند.

در همین حال سیف‌الدین سایس، رییس جامعه مدنی ولایت بدخشان می‌گوید: بدخشان با داشتن لعل، یاقوت، زمرد و دیگر سنگ‌های قیمتی از مهم‌ترین ولایت‌ها با بیش‌ترین معدن در کشور است. آقای سایس می‌افزاید: «معادن بدخشان در حال حاضر به دست طالبان و مخالفان دولت، زورمندان مسلح غیرمسوول، وکلای پارلمان و بخشی از مردم عام است.» آقای سایس با اشاره به نبود امکانات و مساعد نبودن فضا برای استخراج معادن می‌گوید: اولویت دولت باید حفاظت این معادن باشد.

سایس با تأیید این‌که مردم، زورمندان را صاحب معادن می‌دانند، می‌گوید: دادن آگاهی به مردم درباره معادن باید جدی گرفته شود و رسانه‌ها در این باره نقش خوبی باید بازی کنند. معادن در کشور سرنوشت یکسانی دارند. به‌صورتی که محمدرحیم امینی، نماینده این موسسه در ولایت پنجشیر می‌گوید که زورمندان بر مناطقی که معادن در آن موجود است حاکمیت دارند و این مانع بزرگی در استخراج قانونی معادن کشور است.

سید طاها فضل

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا