خبر

معاون رییس‌جمهور: قانون حمایت از کودکان اکنون نافذ است

سرور دانش، معاون رییس‌جمهور در دیدار با «شیما سین گوپتا» سرپرست دفتر یونیسف در افغانستان گفته است قانون حمایت از کودکان نافذ است.

معاون رییس‌جمهور گفته است قانون حمایت از کودکان اکنون نافذ است و ادارات دولتی و شهروندان کشور نباید نگران آن باشند. آقای دانش اظهار امیدواری کرد که نمایندگان مجلس به طی مراحل این قانون سرعت دهند تا به‌صورت نهایی تصویب و نافذ شود.

شماری از نمایندگان مجلس می‌گویند که قانون حمایت از کودکان در مغایرت با ارزش‌های اسلامی است و در زمان تصویب آن، نمایندگان مجلس بدون مطالعه این قانون برای تأیید آن کارت سبز بلند کرده‌اند.

صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) از جنجالی که در تصویب قانون حمایت از حقوق کودکان در مجلس نمایندگان افغانستان به میان آمد، ابراز نگرانی کرده است.

شیما سین گوپتا، سرپرست دفتر یونیسف در افغانستان در دیداری با سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری گفته است که فرمان تقنینی محمداشرف غنی، رییس جمهور برای نافذ شدن قانون حمایت از کودکان رویدادی مهم بوده است؛ اما او با ابراز نگرانی از جنجال به میان آمده برای تصویب این قانون در مجلس نمایندگان بر تأیید و تصویب این قانون در پارلمان تاکید کرده است.

به باور او، این قانون برای جلوگیری از قربانی شدن کودکان در خشونت‌های جنگی و استخدام آن‌ها، احکام مؤثری را پیش‌بینی کرده است.

قانون حمایت از حقوق کودکان افغانستان که سال گذشته طی یک فرمان تقنینی نافذ شد، حدود یک ماه پیش پس از دو سال بحث در مجلس نمایندگان تصویب شد؛ اما به دنبال جنجال‌های به میان آمده بر سر تعیین سن بلوغ کودکان در این قانون، هیئتی برای حل موضوع تعیین شد. این هیئت تقریباً دو هفته پیش اعلام کرد که در روز تصویب قانون، نصاب مجلس تکمیل نبوده و این قانون بی‌اعتبار است.

سرور دانش در نشست خبری امضای برنامه کاری مشترک دولت افغانستان و دفتر یونیسف در کابل گفت: فقر، سطح پایین معیشت شهروندان و ادامه جنگ سبب شده است کودکان از حقوق‌شان محروم شوند.

وی افزود: یونیسف با سابقۀ طولانی خدمت در افغانستان، از حقوق کودکان حمایت کرده است. افغانستان عضویت کنوانسیون حقوق کودک را دارد و در کود جزا مواد جدیدی برای حمایت از کودکان افزوده شده است.

برنامه کاری دوسالۀ (۲۰۲۰-۲۰۲۱) برنامه‌یی است که توسط نهادهای مربوط به کودکان از جمله دفتر یونیسف در کشور تهیه و برای مدیریت وضعیت کودکان و حفاظت و حمایت از آنان در دوسال آینده میلادی ساخته شده است. نهادهای داخلی مانند وزارت داخله، عدلیه، کار و امور اجتماعی، امور زنان و … که ۲۳ نهاد می‌شود به شمول صلیب سرخ در عملی کردن این پلان اشتراک دارند.

افغانستان عضو سازمان حمایت از کودکان کشورهای اسلامی نیز است. معاون دوم ریاست جمهوری با اشاره بر مسؤولیت‌های دولت گفت که کشورهای عضو این سازمان، قوانین مختلفی را برای حفاظت از کودکان دارند که شامل قانون رسیدگی به تخلفات کودکان، قانون منع استخدام کودکان در نیروهای نظامی و قانون منع آزار و اذیت کودکان می‌شود.

آقای دانش همچنین گفت که افغانستان با عضویت در کنوانسیون حقوق کودک که بیش از ۱۹۲ عضو دارد، عضویت در سازمان حمایت از کودکان کشورهای اسلامی، تجدیدنظر در مورد کودکان در کود جزا و تصویب قانون حمایه حقوق کودک، بر تعهداتش در مورد کودکان متعهد است.

براساس تحقیقات و آماری که نهادهای مختلف انجام داده‌اند؛ افغانستان در سال ۲۰۱۸ با کشورهای یمن و عراق، در صدر بدترین کشورها برای کودکان قرار گرفته است. در تحقیقی که دفتر یونیسف و وزارت معارف در سال ۱۳۹۷ انجام داده‌اند نشان می‌دهد که ۴۴ درصد یعنی ۳٫۷ میلیون کودک شرایط دسترسی به مکتب را ندارند. در سال ۲۰۱۷ میلادی در هر سه ساعت یک کودک جان باخته است. براساس آمار سازمان حقوق بشر، در سال ۲۰۱۸ میلادی بیش از ۱۰ هزار نفر در افغانستان کشته شده‌اند که یک‌سوم آن کودکان بوده‌اند.

در همین حال رئیس دفتر یونیسف در افغانستان می‌گوید که برنامه دوساله برای حفاظت و زیرپوشش گرفتن کودکان در سراسر افغانستان ساخته شده است و کودکان افغانستان در ولایت‌ها، ولسوالی‌ها و قریه‌ها باید از مواد این پلان مستفید شوند.

خانم شیما سین گوپتا در این دیدار گفت: عملی کردن این برنامه بدون همکاری دولت ممکن نیست و اداره یونیسف امیدوار است حکومت افغانستان برای پیشبرد و عملی کردن این پلان همکاری کند.

 در این نشست مسوولان وزارت‌های کار و امور اجتماعی، وزارت امور داخله و وزارت عدلیه با قدردانی از همکاری‌های دفتر یونیسف به کودکان افغانستان، بر تعهدشان را برای عملی کردن این پلان ابراز کردند.

سید انور سادات، وزیر کار و امور اجتماعی گفت: در بررسی‌های این وزارت آمده است که ۶ میلیون کودک در کشور با خطرهای مختلف مواجه هستند و تعداد ۳ میلیون این خطرها بسیار جدی و بوده است. در این نشست سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری گفت که این پلان با بودجه حدود ۳۲ میلیون دالر توسط حمایت‌کنندگان بین‌المللی پرداخت خواهد شد.

سید طاها فضل

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا