وعدههای خام خلیلزاد و نگرانی طالبان
وعدههای خلیلزاد چنان فریبنده بود که تیم طالبان توافقنامه با امریکا را بر قرآن کریم ترجیح دادند و از حکمیت اسلام گریختند
فرید معروف
با شکست دونالد ترامپ در انتخابات امریکا، احتمال اینکه روند صلح افغانستان نیز دستخوش یک سلسله تغییرات شود، بعید نیست؛ حتا این گمانه مطرح است که این روند کاملا دچار شکست شود.
به نظر میرسد طالبان نیز به این مساله پی برده و به همین دلیل بر حفظ توافقنامه طالبان-امریکا تاکید میکنند و رهبری دولت افغانستان در این روزها پیوسته از این توافقنامه اظهار نارضایتی مینماید.
دولت افغانستان که تا قبل از انتخابات امریکا خود را در لبه پرتگاه میدید و بهدنبال عبور از این مشکل بود، اکنون خود را در وضعیت بهتری یافته است.
با این حال و در میانه اختلافهای جدی هیاتهای مذاکرهکننده دوطرف در قطر، برخی افراد که در کابل حضور دارند با سفر به دوحه و اسلامآباد و دبی برای خود زمینهسازی میکردند و تلاش داشتند تا زیر پای هیات دولت افغانستان خالی شود. این افراد درصدد آن بودند تا با برگزاری یک نشست خبری در کابل، هیات دولت را شکستخورده اعلام کنند و خواستار تعیین هیات جدید شوند، اما به این هدف نرسیدند. اگر آنان توانایی این کار را مییافتند، قطعا شرایط بهنفع طالبان تغییر میکرد و موجودیت دولت در کابل، کاملا نفی میگردید.
هیات طالبان که برخی چراغ سبزها از کابل را میدیدند، دلخوش به وعدههای خام خلیلزاد و امیدوار به پیروزی از راه خشونت شدند. آنها مذاکرات دوحه را فقط برای تسلیمی دولت میخواستند و به کمتر از آن فکر هم نمیکردند.
طالبان کار دولت را پایان یافته و اراده مردم را نادیده گرفته بود. وعدههای خلیلزاد چنان فریبنده بود که تیم طالبان، توافقنامه با امریکا را بر قرآن کریم ترجیح دادند و از حکمیت اسلام گریختند.
هیات مذاکراتی دولت که وضعیت را اینگونه یافت، تلاش نمود تا حداقل روی مواردی که اختلاف نداشتند، مذاکرات را شروع کند، اما طالبان این طرح را نیز رد کردند. پس از آن برخی مقامهای قطری به میانجیگری میان دو هیات شروع کردند که باگذشت یکماه هنوز هم نتیجهیی نداشته است.
اکنون انتظار میرود، هیات مذاکرهکننده که تاکنون ایستادگی کرده و محمداشرف غنی که تا هنوز دوسیۀ مشروعیت دولت را حفظ کرده، همچنان مقاومت کنند.
اگر بنا باشد که مذاکرات ادامه یابد، هیات مذاکرهکننده دولت نباید تحت هیچ شرایطی توافقنامه طالبانـ امریکا را مبنای مذاکرات خود قرار دهد. جزییات این توافقنامه هنوز نامعلوم است.
به هرحال، قرار است تا کمتر از هفتاد روز دیگر ترمپ برود و پالیسی حکومت امریکا در خصوص صلح با طالبان قطعا مورد بازنگری قرار خواهد گرفت و دوران امتیازدادنهای یکجانبه پایان خواهد یافت.
طالبان این مساله را درک کردهاند، رهبران این گروه نگران و پریشانحال و سراسیمهاند و در داخل افغانستان از هیچ جنایتی در حق مردم دریغ نخواهند کرد. تا آن زمان، ایستادگی لازم است.