گزارش

غنی: رهایی زندانیان طالبان از صلاحیت‌های حکومت است

راه مدنیت: محمد اشرف غنی، رییس‌جمهوری پس از امضای توافق‌نامه صلح میان طالبان و امریکا، روز (یکشنبه ۱۱ حوت) در نشستی خبری گفت که صلاحیت آزادی زندانیان طالب را تنها دولت افغانستان دارد نه کشوری دیگر.

او افزود: «امریکا در این موضوع صلاحیت ندارد و هیچ کسی دولت افغانستان را مجبور به این کار نمی‌تواند.»

به گفته آقای غنی، دولت افغانستان هیچ تعهدی برای رهایی زندانیان طالبان ندارد و این موضوع پیش‌شرطی برای آغاز گفتگوهای میان افغانان در پروسه صلح نیست.

آزادی پنج‌هزار زندانی طالبان در ده روز آینده و آغاز گفتگوها میان افغانان از موارد مطرح‌شده در توافق‌نامه طالبان و امریکاست که گروه طالبان خواهان آزادی زندانیان‌اش از سوی حکومت افغانستان به زودترین فرصت شده است.

وی تصریح کرد در این قضیه، موضوع حسن نیت مطرح نیست و دولت افغانستان باید این اعتماد را داشته باشد کسانی که رها می‌شوند دوباره به میدان جنگ برنمی‌گردند. او همچنین افزود که رهایی هزاران زندانی از لحاظ فنی نیز زمان زیادی را در برمی‌گیرد.

به گفته او، این موضوع می‌تواند در دستور کار مذاکرات بین‌الافغانی باشد و زمانی که تعهد طالبان نسبت به صلح پایدار معلوم شود، عملی خواهد شد.

طالبان تاکنون در مورد ادامه این روند چیزی نگفته است.

دولت امریکا روز یکشنبه ۱۱حوت توافق‌نامه صلح را با گروه طالبان امضا کرد، کاری که به عقیده برخی یک اقدام تاریخی شمرده می‎شود. این توافق در نتیجه ۱۸ماه مذاکرات متداوم بود.

ضمانت گروه طالبان در عدم استفاده خاک افغانستان علیه امنیت امریکا و متحدان آن، ارایۀ جدول زمانی خروج کامل نیروهای امریکایی و ناتو ظرف ۱۴ماه آینده، برگزاری مذاکرات میان افغانان در دهم مارچ و بحث روی یک آتش‌بس همه‌جانبه در جریان مذاکرات میان افغانان از جمله چهار اصل مهم این توافق‌نامه است.

حالا بعد از امضای توافق‌نامه امیدواری بر این است که هیات گفتگوکننده حکومت افغانستان به زودی تشکیل و برای گفتگوهای بیشتر عازم قطر شوند.

آقای غنی در مورد تعیین هیات مذاکره‌کننده با طالبان به نمایندگی از حکومت افغانستان گفت: مشورت‌های سرتاسری جریان دارد و این تیم پیش از آغاز مذاکرات تعیین خواهد شد.

او گفت برای موثر بودن این هیات، شمار اعضای آن کم خواهد بود اما انعطاف‌پذیر؛ شماری به گونه دایمی عضو خواهند بود و شماری با توجه به موضوعات مورد بحث به گونه موقت عضو هیات خواهند شد.

آقای غنی از مشارکت گروه‌های مختلف مردمی در این هیات داد و گفت در تلاش هستند یک بدنه زیر نام شورای عالی و یا نامی دیگر در کابل هم ایجاد کنند.

در همین حال احزاب سیاسی نیز خواهان تشکیل شورای عالی مصالحه برای گفتگوهای میان افغانان هستند.

عطا محمد نور، ریس اجراییه جمعیت اسلامی افغانستان در گفتگو با طلوع نیوز گفت که حکومت برای موفقیت در گفتگوهای صلح باید یک شورای عالی تشکیل بدهد.

این درحالی است که رییس‌جمهوری تاکید می‎کند که صلاحیت هیات مذاکره‌کننده محدود و نسبی خواهد بود و تصمیم نهایی در مورد نتایج این مذاکرات از سوی مردم از طریق پارلمان یا لویه جرگه و یا همه‌پرسی‎عمومی گرفته خواهد شد.

با وجود این اظهارات ملل متحد با پخش اعلامیۀ از دو طرف خواسته است که آمادگی‌شان برای مذاکرات بین‌الافغانی روی دست گرفته و به شمول ایجاد یک تیم مذاکره‌کننده این گفتگوها را سریع‌تر به پیش ببرند.

یوناما افزوده است: «ملل متحد آماده پشتیبانی از یک روند فراگیر تحت رهبری افغان‌ها است که شامل زنان، اقلیت‌ها و جوانان باشد، از حقوق بشر همه شهروندان حمایت نماید و منجر به صلح پایدار در افغانستان گردد.»

این سازمان بر اهمیت تداوم روند کاهش خشونت به ویژه «خشونت‌هایی که سبب آسیب رساندن به غیرنظامیان» می‌شود تاکید کرده و از طرف‌های درگیر خواسته است که در دوره پیش رو، تلاش‌های خود را برای کاهش خشونت که منجر به آتش‌بس دایمی و یک توافق سیاسی پایدار شود، بیشتر سازند.

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا