تحلیل

تاکید بر انتخابات؛ ضروری اما پرچالش

رییس‌جمهور غنی در مراسم بزرگداشت از سالروز پیروزی مجاهدین (هشتم ثور) در برابر استعمار سرخ و حکومت‌های کمونیستی وقت، در سخنانش به برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان و ریاست جمهوری تاکید کرد.

رییس‌جمهور انتخابات را یک موضوع مهم حکومت وحدت ملی خواند و گفت که انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ و موعد خود برگزار می‌شود و همچنان در سال روان خورشیدی انتخابات مجلس را نیز پیش رو داریم.

آقای غنی افزود که رهبران حکومت وحدت ملی بر خواسته‌های مردم مبنی بر برگزاری انتخابات هم‌نظرند و برای برگزاری انتخابات با کمیسیون انتخابات، مشورت‌های لازم صورت گرفته و حکومت متعهد به تمام همکاری‌ها با این کمیسیون است.

انتخابات بدون شک یکی از دغدغه‌های اساسی مردم است. اعضای مجلس نمایندگان که برای ۵ سال انتخاب می‌شوند، حالا دو سال اضافه‌تر از وقت تعیین‌شده‌ در قانون اساسی کشور بر اساس فرمان رییس‌جمهور به کارشان ادامه داده‌اند.

هرچند مجلس نمایندگان فرمان رییس‌جمهور را با خود دارد، ولی ادامه غیر قانونی این دور، به شدت از سوی مردم، رسانه‌ها و نهادهای مدنی مورد انتقاد می‌باشد.

حکومت وحدت ملی ملزم است هرچه زودتر انتخابات پارلمانی را برگزار کند و تشویش مردم را رفع سازد.

علاوه بر این حکومت ملزم است انتخابات شوراهای ولسوالی را نیز برگزار کند. با این وصف حکومت وحدت ملی در مدت کمتر از دوسال که از عمرش باقی مانده، چهار انتخابات را پیش رو دارد. برگزاری چهار انتخابات با توجه به مشکل‌های امنیتی، مالی، تخنیکی و… کار آسانی نیست؛ مگر اینکه از هم اکنون حکومت با ارادۀ قوی و جدی کار را آغاز کند.

با توجه به افتراق‌های شدید که اخیرا در میان فراکسیون‌های سیاسی ایجاد شده و همچنان از این بعد حزب اسلامی به‌عنوان یک حزب پرقدرت سیاسی احتمالا فعالیت‌های سیاسی خود را از سر خواهد گرفت، انتخابات بعدی متکثر و در عین حال جنجالی خواهد بود. از این رو، حکومت از هم اکنون باید تمام چالش‌ها و نیازمندی‌های انتخابات بعدی را مد نظر بگیرد.

هرچند گفته‌های رییس‌جمهور و رهبران حکومت وحدت ملی نویدبخش است و می‌تواند با چنین اظهارنظرها و شعارها خاطر مردم را آسوده نمایند، ولی تنها شعار بسنده نیست و وقت باقی‌مانده فرصت چندانی در اختیار این حکومت باقی نگذاشته است.

توزیع شناس‌نامه‌های برقی که می‌توانست بر شفافیت و موثریت انتخابات کمک کند هنوز کارش آغاز نشده و اینکه آغاز این برنامه چقدر موفقیت‌آمیز خواهد بود و برای انتخابات بعدای کارا خواهد افتاد یا نه، هنوز جای سوال دارد.

هرچند انتخاباتی که در سه دوره گذشته برگزار شدند، از شفافیت، عدالت و دموکراتیک بودن کافی برخوردار نبودند، ولی روی هم‌رفته دموکراسی با این انتخابات تا حدودی تمثیل و مظاهر یک نظام دموکراتیک به‌جا شده است.

حالا اگر حکومت وحدت ملی دست‌کم نتواند همین مظاهر دموکراسی یعنی انتخابات را هم تمثیل کند، بحران سیاسی بر بحران امنیتی و اقتصادی کشور اضافه شده و چالش‌ها را افزایش و گسترش خواهد داد.

خوب است رهبران حکومت وحدت ملی بر اهمیت برگزاری انتخابات به‌وقت، شفاف، عادلانه و دموکراتیک پی برده در این راستا از هیچ تلاشی دریغ نکنند تا این ملت و میهن به سراشیبی پرتگاه دیگر قرار نگیرد.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا