خبر

وزارت صحت: حدود 150 هزار نفر به هیپاتیت مبتلاست

مسوولان وزارت صحت عامه از احتمال مبتلا بودن حدود 150 شهروند کشور به مرض هیپاتیت یا زردی سیاه خبر می‌دهند و می‌گویند: این بیماری بیشتر از طریق استفاده مکرر پیچ‌کاری در میان افراد معتاد به وجود می‌آید.

به گزارش روزنامه راه مدنیت، مسوولان وزارت صحت عامه می‌گویند که اگر تدابیر جدی برای جلوگیری این مرض صورت نگیرد، این بیماری افزایش می‌یابد.

مرض هیپاتیت یا زردی سیاه، نوعی بیماری ساری و مهلک است که پس از تخریب جگر، باعث مرگ انسان می‌شود. این بیماری بیشتر از طریق استفاده مکرر پیچ‌کاری در میان افراد معتاد به وجود می‌آید.

سازمان صحی جهان به منظور جلوگیری از شیوع این بیماری، ٢٨ جولای را به نام روز جهانی هیپاتیت یا زردی سیاه نام گذاشته تا کشورها را متوجه مسوولیت و تعهدشان نسبت به این موضوع گرداند.

داکتر فدامحمد پیکان ؛معین عرضه خدمات صحی وزارت صحت عامه که در برنامه گرامیداشت از روز جهانی هیپاتیت صحبت می‌کرد، گفت که هیپاتیت ویروسی است که به‌حیث یک مشکل عام یا اپیدیمی خاموش تلقی می‌گردد که علایم آن تا سال‌ها بروز نمی‌کند.

وی افزود: در  حالی به روز جهانی هیپاتیت تحت شعار«هیپاتیت را مهار نمایید» پرداخته می‌شود که بر اساس گزارش‌ها حدود ١٥٠ هزار نفر در کشور مصاب به این ویروس‌اند که از سال گذشته تا به حال ٣٦ هزار مورد در وزارت صحت عامه ثبت شده است.

به گفته وی، ارقام جهانی نشان می ‌هد که تا آخر سال ٢٠١٥ حدود ٣٢٥ ميليون تن در سرتاسر جهان مصاب به هیپاتیت ویروسی مزمن بی (زردی سیاه) و سی (زردی سفید) می‌باشند.

بر پایه معلومات معین عرضه خدمات صحی وزارت صحت عامه، آمار سازمان صحی در اواخر ٢٠١٥ نشان می‌دهد که ٣٢٥ میلیون تن مصاب به این بیماری می‌باشند که حدود ٢٥٧ ميليون از انتان مزمن هیپاتیت بی (B)  و ٧١ میلیون تن از انتان مزمن هیپاتیت سی (C) رنج می‌برند.

به گفته پیکان، سطح پوشش خدمات تشخیصی، وقایه و تداوی در برابر این بیماری در جهان در پایین‌ترین سطح؛ حدود هفت درصد می‌باشد که نیاز به بلند بردن عرضه خدمات و توجه جهانی دارد، چون سالانه ١،٤ ميليون تن از اثر این بیماری جان‌شان را از دست می‌دهند.

وی گفت:  رسیدن به اهداف انکشاف پایدار که ٩ درصد افراد مصاب به بیماری هیپاتیت و تسهیلات تشخیصی و دسترسی ٨٠ درصدی تداوی موثر تا سال ٢٠٣٠ یک خواب است، اما در صورتی که راهکار درست و تعهدهای بین‌المللی وجود داشته باشد، ممکن خواهد گردید.

وی خاطرنشان ساخت که وزارت صحت عامه خدمات آزمایش و مشوره‌دهی هیپاتیت را در ١١ ولايت کشور و مراکز متعدد فراهم نموده و قرار است تا اخیر سال روان ده‌هزار واکسن هیپاتیت زرقی برای معتادان مواد مخدر تزریق شود.

به گفته او، در حال حاضر برای ٧٠ درصد کودکان واکسن هیپاتیت بی (زردی سیاه) فراهم می‌باشد و تلاش صورت می‌گیرد تا عرضه آن افزایش یابد.

در پیام داکتر پیپر کورن ؛نماینده سازمان صحى جهان برای افغانستان که توسط محمد ضا علودالم؛ مسوول مسلکی ملی این سازمان به خوانش گرفته شد، آمده که هیپاتیت یک بیماری مهلک و کشنده است و باید در مورد اضرار آن به مردم آگاهی داده شود تا آنان اقدام به وقایه نمایند.

در این پیام آمده، با آن که در راستای وقایه بیماری زردی سیاه کارهایی صورت گرفته، اما این فعالیت‌ها کافی نمی‌باشد و باید گسترش داده شود؛ زیرا مرگ‌ومیر ناشی از هیپاتیت “بی” در حال افزایش است.

در این پیام تذکر رفته که بالاترین میزان شیوع هیپاتیت “سی” در هرات و هیپاتیت “بی” در کابل در بین مهاجران و استفاده‌کنندگان مواد مخدر گزارش شده است.

منبع گفته که سازمان صحی جهان متعهد است تا وزارت صحت عامه و همکاران خویش را برای مبارزه با این بیماری حمایت کند.

غضنفر عادلی/ راه مدنیت

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا