تحلیل

اولویت امریکا در افغانستان؛ برگزاری به‌موقع انتخابات

مایک پنس در دیداری با رهبران حکومت وحدت ملی؛ به برگزاری به‌موقع انتخابات، مبارزه با تروریسم و فشار بر پاکستان تاکید کرد.

معاون رییس‌جمهور امریکا که شامگاه روز پنج‌شنبه 30 قوس در یک سفر نامنتظر وارد کابل شد، در دیداری که با رییس‌جمهور غنی داشت، بر مبارزه علیه تروریسم، برگزاری انتخابات شورای ملی و انتخابات ریاست جمهوری و افزایش فشارهای امریکا بر پاکستان تاکید کرد.

در خبرنامۀ ارگ ریاست جمهوری آمده است:« در این دیدار هر دو مقام سال روان میلادی را در بخش‌های امنیتی و دفاعی افغانستان و مبارزۀ هدفمند در برابر مواد مخدر، سال پر دست‌آورد ارزیابی کردند و به برگزاری به موقع انتخابات شورای ملی و ریاست جمهوری نیز تأکید کردند.»

بی‌تردید عدم برگزاری به موقع انتخابات ریاست جمهوری به دلایل مختلف امنیتی، سیاسی، مالی و تخنیکی از نگرانی‌های جدی مردم افغانستان است. طوری‌که حکومت وحدت ملی در بیش از دو سال گذشته قادر نشد انتخابات شورای ملی و شوراهای ولسوالی را برگزار کند و هنوز زمان برگزاری این انتخابات‌ها مشخص نیست، مردم افغانستان از این ترس دارند که با توجه به دلایل یادشده مبادا نظام سیاسی کشور با برگزارنشدن انتخابات ریاست جمهوری به‌سوی انحراف و خودکامگی کشانیده شود.

رویکرد جدید ایالات متحده امریکا در قبال افغانستان و آسیای جنوبی، که در هفده‌سال حضور امریکا در افغانستان بی‌نظیر بوده است، می‌رساند که دولت افغانستان از این فرصت پیش‌آمده باید استفاده اعظمی کند.

شواهد و قراین نشان داده که کلید حل تمام بحران‌های افغانستان در یک‌ونیم دهه اخیر دست امریکا بوده است و این کشور می‌تواند در هر شرایطی در کشور ما بحران‌زدایی کند. تاکید معاون رییس‌جمهور امریکا بر برگزاری به موقع انتخابات ریاست جمهوری در واقع نوعی اطمینان به مردم افغانستان است.

مبارزه با تروریسم بخش دیگری از صحبت‌های آقای پنس با رهبران حکومت وحدت ملی و نیروهای امریکایی مستقر در میدان هوایی بگرام بود.

مبارزه با تروریسم بیش از شعارهای عریض و طویل به جدیت نیاز دارد. راهبرد جدید ایالات متحده امریکا و تلاش‌های اخیر این کشور نشان می‌دهد که مبارزه با تروریسم وارد فصل جدید شده و رویکرد تازه‌یی به خود گرفته است. افزایش نیروهای ریزرفی، آموزگاران و مستشاران نظامی و توجه به تجهیز و تسلیح نیروهای دفاعی افغانستان بیان‌گر این است که در کنار برنامه صلح، راهکارهای نظامی نیز بعد از این در برابر طالبان و گروه‌های تروریستی جدی گرفته خواهد شد.

مهم‌ترین اصل که این روزها در افغانستان و حتا در سطح منطقه خوش‌بینی‌های زیادی برای مبارزه جدی با تروریسم ایجاد کرده، فشار دیپلوماتیک پی ‌هم ایالات متحده امریکا بر پاکستان است.

حالا به همه چون آفتاب هویدا گشته که دوام پروژۀ طالبان بیش از دو دهه در افغانستان به حمایت مستقیم پاکستان و حمایت‌های غیر مستقیم سایر کشورهای اسلامی دیگر صورت گرفته است. امروزه جنگ در افغانستان و ناامنی‌ها در بخش‌های مرزی هند به شکل مستقیم توسط سازمان اطلاعات مرکزی پاکستان آی.اس.آی مدیریت می‌گردد.

جدی‌تر از همه اینکه امریکایی‌ها بلاخره متوجه شدند پاکستان در حالی‌که کمک‌های ملکی و نطامی هنگفتی را از ایالات متحده امریکا در قبال همکاری در مبارزه با ترویسم نصیب می‌شود، درست در جهت مخالف منافع امریکا کار کرده از سازمان‌های تروریستی و گروه طالبان به شکل بی‌دریغ حمایت‌های مالی، نظامی و آموزشی می‌کند.

پاکستان امروزه بیش از هر زمان دیگر در منطقه و در نظام بین‌الملل منزوی شده است، این کشور که سال‌های‌سال به عنوان همکار استراتیژیک امریکا و انگلیس در منطقه بازی کرده بود، اکنون به عنوان جدی‌ترین حامی تروریسم امنیت جهانی و امنیت ثبات در منطقه را تهدید می‌کند، عرض وجود کرده است.

افزایش فشارهای امریکا و جهان بر پاکستان این امید را زنده می‌کند که شاید پاکستان دست از حمایت تروریسم بکشد و صلح و امنیت در منطقه به‌خصوص در کشور ما برگردد.

مردم و نظام سیاسی افغانستان وسیعن از رویکرد جدید ایالات متحده امریکا در قبال مساله تروریسم در منطقه و به‌خصوص در افغانستان استقبال می‌کند و تنها گزینه درست هم این خواهد بود که امریکا بتواند صلح را در افغانستان و از این طریق به منطقه هدیه دهد. در غیر آن، حضور هزاران نظامی امریکایی و غربی در افغانستان نه تنها مورد پذیرش مردم افغانستان نخواهد بود که مایه نگرانی و تنفر نیز خواهد شد.

در واقع اگر امریکا خود در تامین صلح و ثبات از طریق سرکوب تروریسم چه در جبهه و چه در منبع، جدی نباشد، آنچه در عراق و سوریه آمد در افغانستان نیز آمدنی است و هزینه‌های صدها میلیاردی امریکا در افغانستان در نقش حباب خواهد بود.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا