خبر

انتقاد تند کرزی: نقض حاکمیت ملی و توهین به عزت مردم

حامد کرزی، رییس جمهوری پیشین کشور در پی پرتاب یک بم 10 تُنی به ولسوالی اچین ولایت ننگرهار واکنش نشان داد و آن را نقض حاکمیت ملی و توهین به عزت مردم خواند.

آقای کرزی روز شنبه در نشستی تحلیلی که پیرامون معضل خط دیورند در کابل برگزار شده بود، گفت که پرتاب بم توسط ارتش امریکا به بهانۀ داعش، توهینی برای مردم افغانستان و تخریب محیط زیست است.

او تصریح کرد، اگر داعش از پاکستان آمده است، چرا امریکا همان موقع مانع نشد و چرا باید به نام داعش، ما آزمایشگاه مهلک‌ترین بم‌های امریکا شویم. وی گفت که این را باید پرسید چرا دو سال منتظر ماند و در برابر داعش اقدام نکرد. داعش در سال 2015 ظهور کرده بود.

کرزی ادامه داد که این توهین امریکا قابل قبول من نیست و فیصله کردم که امریکا را از خاک افغانستان بیرون کنم و در مقابل ظلم امریکایی‌ها مبارزه و ایستادگی کنم؛ چون امریکایی‌ها به دنبال منافع خودشان هستند، نه افغان‌ها.

این انتقاد در حالی مطرح می‌شود که روز گذشته مقام‌های دولتی اعلام کرده بودند که پرتاب بم به ولسوالی اچین با هماهنگی نیروی دفاعی و امنیتی کشور صورت گرفته است؛ اما برخی رسانه‌های غربی نوشته بود که با مقام‌های افغان در این مورد هماهنگی نشده بود.

حامد کرزی گفت که من این حکومت را نماینده خود، نماینده آرمان‌های ملی و نماینده سرنوشت مردم نمی‌دانم.

سخنان حامد کرزی اما با انتقادهای تند کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز مواجه شد، کاربران شبکه‌های اجتماعی اظهارات وی را مضحک می‌خوانند.

شیرمحمد انتظار نوشته: همانی که دیروز با پول امریکا بعد از یک دوستی طولانی و شکر رنجی اندک با طالبان از سنت طالبانی عبور کرده یک باره مدرن و سیاست‌مدار شد، با قدرت امریکا وارد عرصۀ کلان بازی‌های سیاسی گردید؛ حال ولی نعمت دیروزش را به چشم دشمن می‌بیند.

آقای انتظار نوشته مردم کشور هرگاه خردمندانه در مورد سال‌های حکومت کرزی بیندیشد؛ او جز حقارت، بدبختی و بی‌کفایتی هیچ چیزی از خودش به‌جا نگذاشته است.

او در ادامه نوشته، پول‌های سیل گونه‌یی که به کشور در دروان حکومت این مرد سیاست‌باز سرازیر شد، در صورتی که درست مدیریت می‌گردید و طی طرح‌های عمرانی چندین ساله به گونه منظم و درست به مصرف می‌رسید؛ امروز کشور قدم‌های اولیه را برای به راه افتادن روند توسعه برداشته بود.

به باور او، سال‌هایی که وی بر سرقدرت بود، نیروی مافیایی به گونه برق‌آسا و فساد اداری قارچ گونه رشد کرد، قوم‌گرایی و تعصب به اوج خودش رسید، پول‌های کمکی خارجی‌ها به جیب دزدانی رفت که یا کرزی و خانواده‌اش در آن شریک بود و یا اینکه حداقل نخواست و یا نتوانست که جلو گروه‌های مافیایی را بگیرد.

امرالله صالح نیز نوشته که «دلیل هرچه است، آنچه را همین لحظه می‌توان گفت این است که اظهارات امروزی او ]حامد کرزی[ تمام پل‌ها و اتصالش را با احساسات واقعی این ملت قطع کرد. افراطیت مسلح باید بمیرد و کشته شود. راه دومی وجود ندارد.»

علی آقا مزیدی در فیسبوکش نوشته که بمب در اچین داعشی‌های مزدور را داغون کرد، اما نکوهش این حمله از سوی حامد کرزی که در راستای حمایت از داعش، طالبان و در مجموع روند جنگ و خون‌ریزی در کشور، تلقی می‌گردد؛ مردم افغانستان را آزرده ساخت.

او خطاب به کرزی نوشته که آقای کرزی باید بداند، مردم افغانستان از هر ابزاری که سبب نابودی گروه‌های دهشت‌افگن گردد استقبال می‌کند. نابودی داعش و طالبان خیانت ملی نیست، حمایت از روند جنگ و گروه‌ها‌ی مانند طالبان و داعش خیانت ملی محسوب می‌شود.

برخی از کاربران که موضع‌گیری حامد کرزی را واقع‌بینانه می‌دانند و می‌گویند که هر سیاست‌مدار در هر برهۀ زمانی اظهارات مطابق زمان می‌کند.

سید اصغر اشراق نوشته که هرچند کرزی سوژه‌های قابل نقد زیادی دارد، اما برای یک سیاست‌مدار، تغییر موضع امر طبیعی است.

او نوشته، فساد اداری و مالی، حیف‌ومیل پول‌های هنگفت، برادر خواندن دهشت‌گران، خویش‌خوری و … از موارد قابل نقد حکومت وی است، اما این‌که موضع‌اش علیه امریکا تغییر کرده چندان جای نقد ندارد. برای هر سیاست‌مدار چنین تغییرِ موضع‌هایی پیش می‌آید.

حامد کرزی در سخنان خود نیز گفت که وظيفه ما افغان‌هاست تا مانع اين گونه اعمال امريكا در کشور شويم.

او افزود: «من سه بار تصمیم به قیام برای آزادی افغانستان گرفتم؛ بار اول در تجاوز شوروی، بار دوم در زمان حاکمیت طالبان و سومین بار نیز روز گذشته و پس از آزمایش بمب توسط امریکا در خاک کشورمان.»

از سوی دیگر، اکثریت قاطع مجلس نمایندگان در نشست روز شنبه از حملۀ اخیر و پرتاب «بمب مادر» بر مواضع داعش توسط نیروی امریکایی حمایت کردند و مخالفان این نوع حملات را نماینده و همسو با تروریستان خواندند.

این در حالی دا‌ست که ایالات متحدۀ امریکا در پیوند به پرتاب بم گفته بود که این بم غیر هسته‌یی بوده و در ولسوالی اچین ننگرهار علیه گروه تروریستی داعش به کار گرفته شد.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری امریکا با استقبال از این اقدام، آن را ماموریت موفقانه عنوان کرده بود.

علی‌رضا احمدی/ راه مدنیت

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا