خبر

انجمنی برای روزنامه‌‌ها؛ ناوقت اما لازم

جایی برای آموزش، حمایت و دفاع از روزنامه‌نگاران
پس از تاخیری نُزده‌ساله و سوال‌برانگیز و با رسیدن کارد تروریستان به استخوان خبرنگاران، بالاخره انجمن روزنامه‌های افغانستان در دهم ماه جاری اعلام موجودیت کرد.
نام اعضای هیات موسس این انجمن که مسوولان نُه روزنامه و یک هفته‌نامه عضویت آن را دارند، به شرح زیر است:
مدیران مسوول و صاحبان امتیازِ روزنامه‌های راه مدنیت؛ سید اصغر اشراق، هشت ‌صبح؛ مجیب مهرداد، ماندگار؛ نظری پریانی، صبح کابل؛ مختار پدرام، اطلاعات روز؛ ذکی دریابی، افغانستان ما؛ رضا هویدا، آرمان ملی؛ میرحیدر مطهر، اقتصاد و توسعه، آقای اکبر و فاطمه روشنیان از هفته‌نامه نیمرخ و در آخر صدیق‌الله توحیدی؛ رییس اجرایی کمیته مصونیت خبرنگاران.

میر حیدر مطهر که به سِمت رییس این انجمن انتخاب شده، در برنامۀ گشایش این انجمن گفت که تلاش‌ها در راستای رفع چالش‌ها و مشکلات فراراه فعالیت روزنامه‌ها و رسانه‌های چاپی، از اهداف اساسی این انجمن است.
وی با اشاره به اخذ مالیه از روزنامه‌ها افزود که بر اساس قانون رسانه‌های همگانی، روزنامه‌ها و رسانه‌های چاپی از مالیه معاف‌اند، اما وزارت مالیه خلاف قانون مالیه می‌گیرد.
به گفتۀ آقای مطهر، انجمن روزنامه‌ها تلاش می‌کند که این موضوع را به هدف حل مشکل، با مسوولان مربوطه دنبال کند.
صدیق‌الله توحیدی، رییس اجرایی کمیتۀ مصونیت خبرنگاران، گشایش این انجمن را گام ارزنده در جهت دفاع از حقوق روزنامه‌نگاران و رسانه‌های چاپی دانست.

توحیدی از لزوم وجود گروه فشار سخن گفت که بدون آن رسانه‌ها قادر نیستند از حقوق‌شان دفاع نمایند که در قانون رسانه‌های همگانی و قانون حق دسترسی به اطلاعات تصریح شده است.
«شش‌سال نخست حکومت حامد کرزی حمایت‌هایی از رسانه‌های چاپی توسط نهادهای خارجی صورت گرفت، اما پس از سال ۲۰۰۶ حمایت موسسه‌های خارجی به‌سوی رسانه‌های تصویری و شنیداری متمرکز و زمینه حفظ و رشد رسانه‌های چاپی دشوار شد.»
رییس اجرایی کمیتۀ مصونیت خبرنگاران از حکومت خواست که بدون قیدوشرط و هیچ‌گونه اعمال فشار، از انجمن روزنامه‌ها و رسانه‌های چاپی حمایت کند و در عین حال، گزارش‌ها و تحلیل‌های انتقادی روزنامه‌ها را جدی گرفته، به جای ایجاد مشکل، به اصلاحات بپردازد.
عین‌الدین بهادری، رییس کمیسیون حق دسترسی به اطلاعات، ایجاد انجمن روزنامه‌نگاران را اقدامی امیدبخش خواند.

او افزود که در وضعیت موجود همبستگی روزنامه‌ها نسبت به هرزمان دیگری حساس، مهم و سرنوشت‌ساز بوده و نبود چنین انجمنی طی نُزده سال اخیر همواره احساس شده است.
به گفتۀ بهادری، آزادی بیان بیان پایه و اساس سایر حقوق است که بدون آزادی نه شهروندان به حقوق‌شان می‌رسند و نه نظام جمهوریت معنا می‌دهد.
او ضمن اعلام همکاری با این انجمن، تاکید نمود که کمیسیون حق دسترسی به اطلاعات، همواره از نبود نهادهای تخصصی در خصوص ترویج فرهنگ دسترسی به اطلاعات رنج می‌برد و نبود همچون نهاد تخصصی صنفی را احساس می‌کرد.
او گفت که انجمن روزنامه‌های افغانستان می‌تواند بازوی خوبی برای این کمیسیون در امر مبارزه با فساد اداری، تقویت حکومت‌داری خوب و سایر موارد دیگر باشد.
«در شرایطی‌که خبرنگاران و رسانه‌ها زیر تهدید استند، همبستگی و کار مشترک رسانه‌ها بسیار حساس است و این می‌تواند نقش موثری در جهت کاهش تهدیدها ایفا کند.»
ذکی دریابی؛ مدیر مسوول روزنامه اطلاعات روز هم رسانه‌ها را مهم‌ترین دست‌آورد مردم عنوان کرد که باید حراست و پاسداری شود.

او افزود که صدای رسانه‌ها خاموش‌شدنی نیست و انجمن هم به همین خاطر در جهت حمایت از آزادی بیان، رشد حرفۀ خبرنگاری و ایستادگی در برابر هرگونه فشار بیرونی احیا شده است.
«در کنار حفاظت از آزادی بیان و حل چالش‌های حقوقی، تلاش بر این است که روزنامه‌نگاری حرفه‌یی و جدید را بیش از امروز با حمایت یک‌دیگر توسعه و آموزش دهیم.»
دریابی هدف از ایجاد انجمن روزنامه‌های افغانستان را اطمینان‌دهی به تمام روزنامه‌نگاران و رسانه‌های چاپی خواند که قرار است در برابر فشارها بایستند و از حقوق قانونی روزنامه‌نگاران دفاع کنند.
مجیب مهرداد؛ مدیرمسوول روزنامه ۸صبح نیز در این محفل به هماهنگی بیشتر این انجمن با نهادهای داخلی و بین‌المللی حامی رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران تاکید کرد و از چگونگی انتخاب رییس و سایر مسوولان این انجمن سخن گفت.

گفتنی است که انجمن روزنامه‌های افغانستان در شرایطی اعلام موجودیت می‌کند که تهدیدهای امنیتی علیه خبرنگاران و رسانه‌ها افزایش یافته و طی دوماه اخیر، هفت خبرنگار جان‌های‌شان را از دست داده‌اند.
در عین حال، بر اساس تازه‌ترین گزارش‌گران بدون مرز، افغانستان ناامن‌ترین مکان در جهان برای خبرنگاران شناخته شده است.
سید مهدی حسینی

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا