تحلیل

حمایت چین از طرح لوای کوهی/ اقدام مشترک علیه تروریزم

حنیف اتمر؛ مشاور امنیت ملی کشور در یک سفر رسمی به جمهوری مردم چین (جمعه 31 حمل) با آقای لی زوچیگ؛ رییس ستاد ارتش چین دیدار کرد.

در این دیدار درباره همکاری‌های مشترک امنیتی و نظامی میان دو کشور صبحت شده و روی مسایل مهم امنیتی منطقه‌یی گفتگو صورت گرفته است.

حنیف اتمر؛ مشاور امنیت ملی کشور، همکاری‌های نظامی چین با افغانستان در مبارزه با تروریزم را مهم توصیف کرده، روی تدوام توافق‌ها و همکاری‌های دوجانبه، سه‌جانبه و چندجانبه تاکید کرده است.

مشاور امنیت ملی کشور در گفتگو با وزیر خارجه چین، نقش سازمان کشورهای عضو همکاری‌های شانگهای در مبارزه با تروریزم و تامین ثبات منطقه‌یی را مهم خوانده است.

اتمر نقش کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای در مبارزه با تروریزم، برقراری صلح و ثبات منطقوی را موثر خوانده، خواهان تجهیز نیروهای هوایی ارتش کشور شده است.

این درحالی‌ست که اخیرن حکومت چین از طرح تشکیل یک لوای کوهی در مناطق کوهستانی بدخشان افغانستان حمایت کرده و آماده تجهیز آن شده است.

مشاور امنیت ملی کشور ایجاد لوای کوهی را برای جلوگیری از فعالیت‌های تروریستی در مناطق کوهستانی مهم خوانده است.

آقای لی گفته که تروریزم یک خطر مشترک برای تمام منطقه و جهان است و خواهان اقدامات مشترک در برابر آن شده است. وی درباره همکاری‌های مشترک امنیتی و نظامی میان هر دو کشور به خصوص تجهیز نیروهای افغان ابراز آمادگی کرده است.

اتمر برای استمرار گفتگوهای دوجانبه از وی خواسته است به افغانستان سفری داشته باشد.

بی‌تردید نقش کشورهای منطقه در مبارزه با تروریزم از موثریت بالایی برخوردار است و چین که اکنون از این جهت امنیت ملی خود را به‌خصوص در مرزهای نزدیک به افغانستان در خطر دیده، ناگزیر است دست به اقدام‌هایی بزند که از میزان این تهدیدها کاسته شود.

چین در شمال شرق افغانستان حدود 70کیلومتر مرز مشترک دارد و در سال‌های اخیر، ولایت بدخشان که مرز مشترک با چین دارد، پناه‌گاه تروریستان از جمله اویغورهای تندرو چینی بوده است.

چین شورشیان اویغور را که سر مخالفت با حکومت چین دارند، تهدیدی برای امنیت ملی خود می‌داند و می‌خواهد از این طریق اجازه ندهد تا شورشیان اویغور درد سر جدی برای چین شوند.

از سوی دیگر چین با روابط نزدیکی که با پاکستان دارد نیز می‌تواند در روند صلح افغانستان نقش جدی داشته باشد.

اما در صورتی که جانب افغانستان بتواند همکاری کشورهای عضو سازمان شانگهای را کسب کند که اکثر در منطقۀ فعالیت تروریزم قرار دارند، این می‌تواند در جهت بسیج مبارزه با تروریزم در منطقه قدمی به جلو باشد و با توجه به توانایی‌های محلیی که این کشورها دارند، می‌توان توقع داشت که روند مبارزه با تروریزم جدی‌تر گردد.

اما با همه این تلاش‌های منطقه‌یی، شرایط و صف ایالات متحده امریکا و شرکای غربی‌اش در افغانستان و در کل خاورمیانه و جنوب آسیا مشخص است. باید روند مبارزه با تروریزم را قسمی تجدید نظر نمایند که نیازی به همکاری‌های منطقه‌یی نباشد، در غیر آن، آنچه را پاکستان در مدت 16سال گذشته با ایالات متحده امریکا در بدل میلیاردها دالر در مبارزه با تروریزم کرده، از دیگران نیز می‌توان توقع داشت.

شاید چین برای کاهش نگرانی‌های امنیتی مرزهایش دست به‌کار شود، اما این‌که برای صلح و محو تروریزم در کشور ما نقش به‌سزایی داشته باشد، نمی‌توان در مورد آن فعلن خوش‌بین باشیم.

امین بهراد

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا