خبر

ماراتن چهارمین انتخابات ریاست جمهوری

راه مدنیت: مبارزات نامزدان انتخابات ریاست جمهوری از صبح امروز یک‌شنبه (ششم اسد) میان هجده نامزد احراز کرسی ریاست جمهوری آغاز شد.

قرار است چهارمین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ششم ماه میزان برگزار شود. بر اساس تقویم انتخاباتی که از سوی کمیسیون انتخابات اعلان شده، نامزدان انتخابات ریاست جمهوری شصت روز با هم رقابت می‌کنند و برنامه‌های‌شان را برای مردم ارایه خواهند کرد.

امروز محمداشرف غنی، عبدالله عبدالله و عنایت‌الله حفیظ کارزار انتخاباتی‌شان را با برگزاری گردهمایی و سخنرانی در میان هواداران‌شان آغاز کردند. محمداشرف غنی، مبارزات انتخاباتی خود را در خیمه بزرگ لویه جرگه در غرب کابل با شعار «دولت‌ساز» آغاز کرد.

آقای غنی در اولین سخنرانی انتخاباتی خود گفت: عمده‌ترین دلیل مخالفت‌های سیاسی و حلقات مافیایی نه فقط همین شعار؛ بل عملی کردن این شعار تا حدی در مدت پنج‌سال گذشته بوده است. این روند در صورت پیروزی در انتخابات امسال ادامه خواهد داشت. در پنج سال آینده امیدوارم که تنها حساب گرفتن نه که تصفیه حساب نیز صورت گیرد.

او از دارایی‌های خانواده‌های جهادی انتقاد کرده افزود: وقتی اقتصاد خانواده‌های آنان را بررسی کنی، به‌جز از افراد انگشت‌شمار که کم و بیش سرمایه‌های سنتی خانوادگی داشته‌اند، اکثرشان از سطح دکان‌دار و چند جریب زمین و یا نهایت چند اطاق برای تدریس طلبه‌های ابتدایی چیزی در بساط نداشتند.

سرمایه‌های امروزی این خانواده‌ها اما برابری می‌کند با سه نسل سرمایه‌گذاری و تجارت خانواده‌های معروف امریکایی، در حالی‌که اینان نه فرصت تجارت داشتند، نه استعداد تجارت و نه افغانستان از پتانسیل تجارتی چون امریکا برخوردار بود. این سرمایه‌ها و دارایی‌ها از زمین سبز شده یا از آسمان باریده است؟

رییس دسته انتخاباتی دولت‌ساز، بر برگزاری انتخابات شفاف تأکید کرد و گفت: در صورتی که رقیبانش در نتیجه یک انتخابات شفاف، پیروز شوند، این پیروزی را به آن‌ها تبریک خواهد گفت.

او از رقیبانش نیز خواست تا در صورت پیروزی او را تحمل کنند و به کوچه‌ها نبرآیند. جمهوریت و شهروندی دو مقوله کلیدی ارزشمندی است که صدها نفر برای تحقیق آن خون داده‌اند و او برای تحکیم این دو مقوله بار دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده است.

رییس دسته انتخاباتی دولت‌ساز، تکمیل فصول ناتمام تاریخی، دولت‌سازی، تقویت اقتصاد، گشایش چهارراهی‌های ترانزیتی و رشد فرهنگی را از مهم‌ترین برنامه‌های این دسته انتخاباتی در صورت پیروزی برشمرد.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت در پنج سال آینده وابستگی خارجی افغانستان را قطع و منابع داخلی برای تجهیز نیروهای امنیتی افغانستان پیدا خواهد کرد. وعده‌یی که انجام آن در شرایط فعلی افغانستان دشوار به نظر می‌رسد. اکنون بیشتر از ۵۰ درصد بودجه ملی افغانستان و هزینه نیروهای امنیتی به کمک‌های جامعه جهانی وابسته است.

عبدالله عبدالله نیز مبارزات انتخاباتی خود را با انتقاد از کارکرد حکومت وحدت ملی که خودش نیز یک بخش از آن بود آغاز کرد. رییس اجرایی با حضور صدها نفر از هواداران با شعار «همگرایی و ثبات» با هفده نامرد دیگر برای کرسی ریاست جمهوری رقابت می‌کند.

عبدالله عبدالله می‌گوید: وعده آقای غنی برای پیاده کردن عدالت عمری یک شعار میان‌خالی است و با این سخنان او به اعتقادات مردم صدمه می‌زند، زیرا عدالت عمر در رفتار گذشته آقای غنی دیده نشده است.

آقای عبدالله قبل از این نیز دو بار خود را نامزد انتخابات ریاست جمهوری کرده بود. او درباره نامزدن شدن دوباره‌اش گفت که سه حزب جمعیت اسلامی، جنبش ملی و حزب وحدت از او خواسته بودند که خود را نامزد کند. قرار است روزهای آینده نامزدان دیگر ریاست جمهوری کارزارهای انتخاباتی‌شان را آغاز نمایند.

چهارمین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان قرار است تا دو ماه دیگر در ششم میزان برگزار شود. برای اولین بار حکومت افغانستان یک بخش بزرگ مالی این انتخابات را از بودجه دولت تامین می‌کند.

نامزدان انتخابات ریاست جمهوری از کمیسیون‌های انتخاباتی و نهادهای ناظر خواسته‌اند که برای شفاف برگزار شدن این دور از انتخابات، طرح‌ها و برنامه‌های جدی داشته باشند.

روز گذشته کمیسیون انتخابات اعلام کرد که سقف هزینه دو ماه کارزار انتخاباتی برای هر نامزد ریاست جمهوری حدود ۴۴۲میلیون افغانی تعیین شده است. این رقم در انتخابات پیشین ریاست جمهوری حدود ۱۰ میلیون افغانی در نظر گرفته شده بود.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا