خبر

نمایندگان مجلس: طالبان در حال قطع شاه‌راه‌ها هستند

راه مدنیت: ناامنی‌ها در ولایات شمال و مناطق مرکزی با گذشت هر روز گسترش پیدا می‌کند و گروه طالبان در بسیاری از این ولایات در حال قدرت‌نمایی هستند. نیروهای امنیتی در ولایات میدان وردک، بغلان، تخار، سرپل، قندوز و چندین ولایت دیگر از چند ماه به این‌سو با جنگجویان گروه طالبان سرگرم جنگ هستند.

شماری از نمایندگان مجلس می‌گویند: بخش‌هایی از شاهراه شماره دو که پایتخت را به ولایات مرکزی و همان‌طور شاهراه شماره یک که مرکز را به شمال کشور وصل می‌کند از سوی جنگجویان گروه طالبان کنترول می‌شود.

شماری از نمایندگان مجلس که از سفرهای ولایتی برگشته‌اند می‌گویند: مسدود شدن شاهراه‌ها و راه‌های برخی از ولسوالی‌ها به حدی برای مردم مشکلات خلق کرده که شماری از بزرگان قومی ولایت‌های مرکزی مانند وردک، غزنی، غور و دایکندی به کابل آمدند تا صدای اعتراض‌شان‌ را به گوش حکومت برسانند.

محمدالله بتاش، نمانید مردم در مجلس نمایندگان می‌گوید: افزایش جنگ در ولایات مناطق مرکزی و شمال برای باشندگان این ولایات مشکوک است و جنگجویان گروه طالبان مدیریت اکثر راه‌های مواصلاتی را به‌دست می‌گیرند. این گروه در حال قدرت‌نمایی در بخش‌هایی از کشور هستند و باید این تهدید جدی گرفته شود.

به باور وی، نهادهای امنیتی باید در این مورد برای مردم پاسخ روشن ارایه کنند. برای مردم این وضعیت قابل قبول نیست و امید که این وضعیت یک بار دیگر مردم را مسلح نکند که با مسلح شدن مردم یک جنگ تمام‌عیار داخلی در کشور آغاز خواهد شد.

این نگرانی آقای بتاش در حالی بیان می‌شود که ده روز پیش شماری از سناتوران امریکایی گفته بودند که آغاز صلح امریکا با گروه طالبان، افغانستان یک بار دیگر شاهد درگیری‌های داخلی خواهد بود. هشداری که شمار زیادی از شهروندان افغانستان را نیز نگران ساخته بود.

از ده روز به این‌سو جنگ در شماری از ولایت‌ها شدت گرفته و درگیری‌ها باعث شده تا دوطرف جنگ برای پیش‌برد اهداف نظامی خود برخی شاهراه‌ها و راه‌های رفت و آمد مسافران را نیز ببندند. راه‌های ولایت‌های شمال و شمال‌شرق افغانستان نیز در حدود دو هفته گذشته برروی وسایط نقلیه و کاروان‌های انتقال مواد تجارتی مسدود بود. محل اصلی درگیری‌ها در چند روز گذشته ولایت‌های تخار، بدخشان، قندوز و بغلان در شمال و شمال‌شرق و ولایت میدان وردک در ولسوالی جلریز بوده است.

راه‌گیری جنگویان گروه طالبان در شاهراه شماره ۲ این مسیر را از منطقه ولسوالی جلریز بسته و این مسیر به جاده مرگ تبدیل شده است.

نمایندگان ولایات مرکزی در مجلس می‌گویند: گروه طالبان چندین سال است که از مردم مناطق مرکزی قربانی‌ می‌گیرند. کنترول ولسوالی جلریز را از دو سال به این‌سو به‌دست گرفته‌اند و تنها ساختمان این ولسوالی به‌دست دولت است. این گروه مسافران را از موترها پیاده کرده و به قتل می‌رسانند. از سوی دیگر این راه از چندین روز به این‌سو به روی ترافیک بسته است.

ریحانه آزاد؛ نماینده مردم ولایت دیکندی در مجلس نیروهای امنیتی را در کم‌کاری برای تامین امنیت شاهراه شماره دو متهم کرده گفت: فاصله که گروه طالبان در ولسوالی جلریز حضور دارند ده کیلومتر است که با یک برنامه‌ریزی دقیق می‌شود امنیت آن را تامین کرد. اما نهادهای امنیتی کم‌کاری می‌کنند و از کنار جنایت گروه طالبان بدون هیچ برنامه با چشم‌های بسته می‌گذرند.

جلریز یکی از ولسوالی‌های ولایت میدان وردک است. جمعیت آن در سال ۲۰۰۶ میلادی، ۴۴۸۷۳ نفر اعلام شده‌است. از اقوام مختلف در این ولسوالی زندگی می‌کنند. فاصله‌یی که جنگویان گروه طالبان در این ولسوالی حضور دارند تا مرکز ولایت هشت کیلومتر گفته شده است.

شاه‌گل رضایی؛ نماینده مردم ولایت غزنی در مجلس نمایندگان نهادهای امنیتی را در کم‌کاری برای تامین امنیت ولایات و شاهراه‌های شماره یک و دو در مناطق مرکزی و شمال متهم کرده گفت: چندین بار برای ارایه پشنهادات و گزارش از وضعیت امنیتی به وزارت امور داخله مراجع کرده‌اند اما وزیر یا معاون او برای آنان فرصت ملاقات را نداشته‌اند.

او گفت: نهادهای امنیتی در کنار مردم می‌توانند در میدان‌های جنگ به پیروزی‌های مهمی دست پیدا کنند. اما این نوع برخورد با نمایندگان مردم که از آدرس شهروندان این کشور برای همکاری مراجعه می‌کنند خوب نیست. این روش باید تغییر کند تا ما در آینده بتوانیم همکار نهاد اجرایی دولت باشیم و مردم هم بر این نهادها اعتماد داشته باشند.

این نگرانی‌ها در حالی بیان می‌شود که به گزارش یک سازمان نظارتی امریکایی، گروه طالبان در افغانستان محدوده مناطقی را که بر آن نفوذ دارند یا کنترول می‌کنند، در طول شش ماه گذشته گسترش داده‌اند. در هفته‌های گذشته جنگجویان گروه طالبان حملات‌شان را شدت بخشیده اند.

از سوی دیگر در ماه‌های گذشته حملات هوایی ایالات متحده در چارچوب یک استراتژی جدید افزایش یافته است که هدف آن جلوگیری از پیشرفت گروه طالبان و مجبور کردن آن‌ها به شرکت در گفتگوهای صلح با حکومت افغانستان است.

نوریه حمیدی؛ نماینده مردم ولایت بغلان می‌گوید: وضعیت امنیتی در ولایات شمال به‌خصوص بغلان با گذشت هر روز بدتر می‌شود و باشندگان شمال کشور در وضعیت بدی زندگی‌ می‌کنند. حکومت پشت پرده این ناامنی‌ها را خوب می‌داند و نیروهای امنیتی با این وضعیت نیز خوب مبارزه کردند. اما دولت مسوول است که باید برای شهروندان کشور به‌خصوص شمال کشور گزارش دهد که چرا ناامنی‌ها در شمال و مرکز کشور در حال بدتر شدن است.

او هشدار داد که اگر حکومت مبارزه جدی با این ناامنی‌ها را روی دست نگیرد؛ بسیاری از ولسوالی‌ها در این مناطق کشور از کنترول نیروهای دولتی خارج خواهد شد که پس‌گیری آن برای حکومت بسیار دشوار خواهد بود.

به باور نمایندگان مجلس با آن‌هم نا‌امني در افغانستان تنها جنبه نظامي ندارد، بعد سياسي و اقتصادي جنگ بسيار برجسته و در عين حال تأثيرگذار مي‌باشد.

نمایندگان مجلس می‌گویند: اگر جامعه جهاني در بعد نظامي حمايت خود را از افغانستان کاهش داده، انتظار مي‌رود که در عرصه‌هاي سياسي، ديپلماتيکي و اقتصادي اين کشور را بيشتر ياري رسانند.

نمایندگان مردم در حالی از وضعیت ناامنی اظهار نگرانی می‌کنند که نیروهای امنیتی اما در روزهای اخیر کنترول سه ولسوالی مهم در شمال کشور را به دست گرفتند که در چند سال اخیر از سوی طالبان اداره می‌شدند و هم‌چنین منابع امنیتی از احتمال شدت گرفتن حملات علیه طالبان خبر می‌دهند.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا