خبر

آگاهان: افغانستان هاروارد تروریزیم جهانی نخواهد شد

بسم‌الله نادری

راه مدنیت: در حالی‌که روز گذشته هفتمین دور مذاکرات صلح میان گروه طالبان و امریکا به کارش پایان داد، دونالد ترمپ از مبدل شدن افغانستان به مرکز فعالیت تروریزم جهانی سخن گفته است.

ترمپ در تازه‌ترین سخنان‌اش به  شبکه فاکس نیوز گفته که او می‌خواهد نیروهایش را از افغانستان بیرون کند، اما نگرانی او این است که امریکا یک‌بار دیگر از افغانستان مورد حمله قرار خواهد گرفت. ترمپ افغانستان را به آزمایشگاه و پایگاه تروریزم تشبیه کرده می‌گوید که نظامیان امریکایی برایش گفته‌اند که بهتر است علیه تروریستان در افغانستان جنگ کنند.

گروه طالبان اما در آخرین نشست‌شان با نماینده این کشور در قطر حضور امریکا در افغانستان را یک اشغال خارجی خوانده گفته‌اند که افغانستان از سوی امریکایی‌ها اشغال شده است و تا اشغال‌کنندگان را از افغانستان بیرون نکنند در برابر نیروهای خارجی و امنیتی افغانستان مبارزه خواهند کرد.

سهیل شاهین؛ سخنگوی طالبان در قطر گفت: روی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان نیز گپ زده شده است که باید بخشی از توافق دو طرف باشد.

ترمپ می‌گوید، «یکی از جنرالان برایم گفت این بهتر است که تروریستان را در آنجا یعنی افغانستان مورد حمله قرار دهیم.»

به گفته ترمپ، اگر نیروهایش را از افغانستان بیرون کند، یک گروه قوی استخبارات امریکا در افغانستان باقی خواهد ماند. این در حالی‌ست که خوشبینی‌های زیادی مبنی بر ایجاد یک توافق سیاسی میان گروه طالبان و امریکاییان به وجود آمده، اما اظهارات تازه ترمپ بیانگر این است که هیچ هماهنگی میان تیم مذاکره‌کننده امریکایی و اداره ترمپ وجود ندارد. تیم مذاکره‌کننده برای توافق سیاسی تلاش می‌کنند، اما ترمپ و نظامیان ارشد امریکایی یک دیدگاه کاملأ متفاوت و نگران‌کننده دارند.

رییس‌جمهوری امریکا در این گفتگو با فاکس نیوز، آمادگی‌اش را برای خروج سربازان امریکایی از افغانستان اعلام کرد. با این حال وی تصریح کرد که حتا در چنین صورتی، این کشور حضور نیرومند استخباراتی‌اش را در افغانستان حفظ می‌کند.

رییس‌جمهوری امریکا افغانستان را دانشگاه هاروارد تروریست‌ها خواند که جاهای زیادی برای مخفی شدن دارد. وی افزود که برای جلوگیری از تهدیدات تروریستی حضور اطلاعاتی این کشور را در افغانستان تقویت خواهد کرد.

دور هفتم گفتگوی نمایندۀ ویژه وزارت خارجه امریکا با ملا عبدالغنی برادر رییس دفتر سیاسی طالبان در قطر روز یک‌شنبه این هفته شروع شد. دو طرف اعلام کرده‌اند که برای یک جدول خروج نظامیان خارجی و ارایه ضمانت امنیتی از سوی طالبان به امریکا و گفتگوی این گروه با سیاستمداران افغان، بحث می‌کنند.

امروز زلمی خلیلزاد اعلام کرد که در روزهای ۷-۸ جولای آلمان و قطر گفتگوی سیاستمداران افغان با مقامات سیاسی گروه طالبان میزبانی خواهند کرد. این نشست نیز در دوحه برگزار می‌شود. سخنگوی دفتر سیاسی طالبان نیز دیروز اعلام کرده بود که این گروه در صورتی حاضر به گفتگوی بین‌الافغانی خواهد شد که امریکا در حضور شاهدان بین‌المللی ضمانت خروج سربازانش از این کشور را ارایه کند.

در همین حال شماری از آگاهان سیاسی از حکومت امریکا می‌خواهند که خروج هوشیارانه از افغانستان داشته باشند تا این کشور یک بار دیگر قربانی تروریزیم جهانی نشود.

سید فرهاد، دانش‌آموخته علوم سیاسی و آگاه مسایل سیاسی می‌گوید: امریکا اگر از افغانستان با استراتژی و برنامه خارج نشود بدون شک که افغانستان و جهان از ناحیه تروریزم تهدید خواهند شد. امریکا باید برای بیرون کردن سربازانش برای حکومت و مردم افغانستان ضمانت کند که آنان افغانستان را به عقب برنمی‌گرداند.

او گفت: امریکا نمی‌خواهد که از افغانستان بیرون شود. این کشور منافع جدی دارد و به این آسانی نمی‌شود دست‌آوردهای هجده ساله را از دست داد. امریکا در منطقه برنامه دارد و برای ماندن در افغانستان استراتژی بلند طرح کرده است.

به باور آگاهان، اگر به تجربه امریکا بعد از خروج شوروی دیده شود که زمانی افغانستان را تنها گذاشت و منجر به بروز جنگ‌های داخلی و ظهور گروه طالبان و گروه‌های تروریستی فرامنطقه‌یی در کشور شد. به باور آنان خروج شتاب‌زده امریکا از عراق نیز باعث ظهور گروه داعش شد که این خطر در مرز عراق باقی نماند و کشورهای منطقه را متاثر ساخت.

روند گفتگوی امریکا با گروه طالبان و تقارن آن با انتخابات امریکا نیز در بخش سیاست‌های فصلی امریکا معنا پیدا می‌کند و یکی از اهداف طرح مصالحه بی‌تردید سوژه تبلیغاتی امریکاست.

به گفته کارشناسان، امریکا بر آن است که در ایام انتخاباتی‌اش اندکی ذهن رسانه‌ها را از جنگ‌وکشتار و وحشت خالی کند و با پیش کشیدن مفاهیم صلح و آرامش ذهن مردم را عوض کند و با صلح موهوم ذهنیت مردم را تغییر بدهد تا بتواند این را به‌عنوان یک دست‌آورد برای مردم امریکا عرضه کند.

جنرال ظاهر عظیمی، آگاه مسایل نظامی می‌گوید: گروه طالبان در حال حاضر نسبت به هر زمان دیگر از جایگاه قوی‌تری در میان کشورهای جهان برخوردار است و رییس‌جمهور امریکا هم می‌داند. او گفت: بحث بر سر ماندن و یا خارج شدن نیروهای امنیتی در دور دوم گفتگوهای صلح شده بود که آیا نیروهای امریکایی از افغانستان بیرون شوند یا خیر. اما رقابت کشورهای منطقه برای برقراری ارتباط با گروه طالبان و نبود یک استراتژی محکم در داخل حکومت باعث شده که این گروه از آدرس قویتری در گفتگوها ظاهر شوند و حالا امریکا درگیر استراژی ماندن یا بیرون‌شدن از افغانستان است.

جنرال عظیمی افزود: گروه طالبان خودشان را در حال حاضر برنده می‌دانند و از مشروعیت نسبی هم برخوردار شده‌اند که این برای آنان یک دست‌آورد کلان سیاسی است.

بر اساس اطلاعات آقای عظیمی، امریکا در دور نخست دوم و سوم برنامه داشت که یک تعداد از سربازانش را در افغانستان نگه دارد تا از روند توافق امریکا با گروه طالبان در آینده بتوانند حمایت کند. اما گروه طالبان در این بازی‌ها از امریکا و حکومت کابل قوی‌تر ظاهر شده که این خود زمینه را برای امریکا فراهم کرد تا از افغانستان نیروهایش را بیرون کند.

به باور این جنرال بازنشسته ارتش، اگر حکومت کابل و امریکا یک استراتژی بلندمدت و جدی که به منافع هر دو کشور باشد در این زمینه نداشته باشند بدون شک که دست‌آوردهای هجده سال گذشته به‌خصوص بخش قوت‌های نظامی افغانستان با خطر جدی مواجه می‌شود. با این حساب نباید امریکا بدون استراتژی بلندمدت افغانستان ترک و این کشور را به هارواردی برای تروریزم تبدیل نماید.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا