تحلیل

عطامحمد نور كجاست؟

وضعيت براي جبهۀ سیاسی ضدطالباني از هر نگاه بغرنج است. شمال كه روزگاري جغرافيای ضدطالباني و حوزه مقاومت محسوب مي‌شد، به «جغرافياي باخته‌شده» تبديل شده و در قعر آتش جنگ مي‌سوزد.

پيش‌بيني‌ها هم اين است كه اگر روي وضعيت شمال توافق نظري صورت نگيرد و برنامه‌هاي پيش‌گيرانه روي دست گرفته نشود، احتمال آن مي‌رود كه به وزيرستان شمالي ديگر مبدل گردد.

در مركز هم همه روزه تب ‌افزون‌خواهي شدت گرفته و با آمدن حكمت‌يار و سخنراني‌هاي تند و تيز روزهای نخست‌اش، وارد فاز جديد خود شده است. اختلاف‌ها و واگرايي هم كه ميان سران جبهه مقاومت بيداد مي‌كند و تنها روي چيزي كه با همديگر متفق هستند، «اختلاف با همديگر» است.

جنرال دوستم در حبس خانگي، داكتر عبدالله سرگرم ديد و بازديدهاي نمايشي و ديگران نيز هم در وضعيت بلاتكليفي قرار دارند.

در چنين وضعيت پرسشي كه همه روزه مردم -توام با نگراني- مي‌پرسند اين است كه عطامحمد نور كجاست؟

آقاي نور، جنرال چهارستاره‌یي است كه بيشتر از يك دهه مي‌شود در بلخ ولايت مي‌كند. او همچنان رييس اجرايي جمعيت اسلامي است. به‌رغم برخي انتقادها كه نسبت به او وجود دارد، اما كارنامه مثبت او در بلخ و موضع‌گيري‌هاي سياسي‌اش در كابل از وي يك چهره تاثيرگذار در سياست كشور ساخته و برايش پايگاه بزرگ مردمي ايجاد كرده است.

يك نگاه گذرا به شبكه‌هاي مجازي نشان مي‌دهد كه مردم -اعم از موافقان و مخالفانش- روي او سرمايه‌گذاري رواني كرده و از وي انتظار اقدام‌هایی براي بهبود وضعيت دارند. القابي كه در پانزده سال پسين مردم به او اعطا كرده‌اند -از امپراتور شمال و عيار خراسان گرفته تا مسعود ثاني- نشانه‌های همين سرمايه‌گذاري است.

بنابراين، مردم حق دارند در روزهاي دشوار وطن بپرسند عطامحمد نور كجاست؟

اين يك سوي قضيه. از سوي ديگر به نظر مي‌رسد در اين روزهاي دشوار آقاي نور نيز در برج عاج ننشسته و در چند جبهه تلاش‌هاي خود را به منظور بيرون‌رفت از مشكل‌های فعلي آغاز كرده است.

يكي از اين جبهه‌ها، انسجام یک جبهه سياسي است. او در طول يك سال گذشته پي هم در كابل حضور يافته، از يك‌سو مذاكرات خود را با حكومت مركزي راه‌اندازي كرده و از سوي ديگر تلاش‌هايي خود را به‌منظور منسجم‌سازي برخی چهره‌هاي سیاسی بر گرد يك محوريت سياسي و بازسازي جمعيت اسلامي متمركز نموده است.

دفتر سياسي او در كارته پروان همه روزه شاهد ده‌ها ديد و بازديد با رهبران سياسي، فرماندهان جهادي، اعضاي كابينه و شخصيت‌هاي تاثيرگذار مي‌باشد. در اين ملاقات‌ها ضمن بحث درباره اوضاع سياسي و امنيتي كشور، روي همگرايي و انسجام بيشتر به‌طور عمده مجاهدين در زير چتر يك محوريت سياسي تاكيد صورت مي‌گيرد.

اين در حالي است كه چهره‌هاي جهادي كه قبلا در زير چتر تیم اصلاحات و همگرايي گرد هم آمده بودند به علت نارضايتي از آنچه «بي‌كفايتي» رييس اجرايي کشور خوانده مي‌شود، در بلاتكليفي به سر برده و دچار ريخت‌وپاش شده‌اند.

برخی چهره‌هاي مطرح تیم اصلاحات و همگرايي بدين عقيده‌اند كه داكتر عبدالله، رييس اجرايي حكومت، نتوانسته از حق و سهميه اين تيم مطابق توافق‌نامه سياسي تشكيل حكومت وحدت ملي پاسداري كند.

در مقابل، عطامحمد نور، رييس اجرايي جمعيت اسلامي وعده سپرده كه در مذاكرات خود با ارگ اگر نتواند تمام كارت‌هاي باخته‌شده را به برد تبديل كند، حداقل تلاش خواهد كرد از نارضايتي و ريخت‌وپاش‌هاي بيشتر در صفوف هواداران و طرفداران جلوگيري كند.

بر بنياد همين وعده، تا هنوز چهره‌هاي بسياري به كرسي‌هاي مهم دولتي و سفارت‌خانه‌ها گماشته شده و اين روند هنوز هم ادامه دارد.

آگاهان بدين عقيده‌اند كه اگر والي بلخ بتواند با اين تلاش‌هاي خود، اتحاد و انسجامی را در طیف‌های مختلف سیاسی به وجود آورد، وضعيت سياسي و امنيتي تغيير خواهد كرد و جلو يكه‌تازي برخی گروه‌هاي تماميت‌خواه گرفته خواهد شد.

به‌هر صورت گذشت روزگار، بهترين داور است. ديده شود نتيجه اين تلاش‌ها چه مي‌شود!

عزت‌الله آریانفر

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا