تحلیل

صلح؛ فریاد همیشگی افغانستان

مراسم جوایز سال 2017 «مادر ترزا» این هفته در شهر ممبای هند برگزار شد. سرور دانش؛ معاون دوم ریاست جمهوری افغانستان که در این مراسم شرکت کرده، بار دیگر بر صلح، ثبات و همزیستی مسالمت‌آمیز میان ملت‌ها تاکید کرده است.

آقای دانش در این مراسم افزوده:« ما باید بدانیم امروز جامعه بشری به صلح، دوستی، تحمل، مدارا، برابری و عدالت اجتماعی بیشتر نیاز دارد و رسیدن به این هدف امکان ندارد مگر این‌که مرزهای مبتنی بر تبعیض؛ یعنی نژاد، قوم، زبان، دین و جندر از میان انسان‌ها برچیده شود.»

واقعیت امر این است که تروریزم و خودخواهی‌های سیاسی، بیش از هر زمان دیگر امنیت و رفاه ملت‌ها را در جهان به‌خصوص در منطقه ما تهدید می‌کند. اما جای خوشحالی است که افغانستان با همه مشکلات و مصایبی که با آن درگیر است، همیشه یکی از طرف‌های فریادگر صلح و ثبات منطقه‌یی و جهانی بوده است.

کشور ما در حدود نیم قرن است که از جنگ، افراطیت، تروریسم بین‌المللی و فقری که ناشی از عوامل یاد شده است، رنج می‌برد، اما در یک‌ونیم دهۀ اخیر تمام تلاش‌های حکومت و ملت افغانستان مبتنی بر محو خشونت، نابودی تروریسم، صلح و ثبات منطقه‌یی و جهانی بوده است.

هرچند افغانستان در پروژه‌های بزرگ افراطیت و تروریسم قربانی‌های کلان و وسیعی داده، ولی حسن مساله در این است که اکنون جهان نیز متوجه موقف دولت افغانستان شده و دست‌درازی‌های دیگران به‌خصوص مدیران تروریسم منطقه‌یی را به‌خوبی درک کرده است.

راهبرد جدید ایالات متحده امریکا، نیکو نشان می‌دهد کشورهای قدرتمند جهان که دیروز تروریسم را به عنوان پدیدۀ محلی تعریف می‌کردند، امروز متوجه شده‌اند که نه تنها تروریسم و افراطیت یک پدیده محلی نیست که امنیت بین‌المللی را نیز به شدت تهدید می‌کند.

واقعیت امر این است و نباید نادیده گرفت که درک و دیدگاه جدید جهان به‌خصوص دیدگاه جدید ابرقدرتی چون ایالات متحده امریکا ناشی از یک دیپلوماسی فعال و واقع‌بینانه دولت و رهبران سیاسی ما است.

حتمن همه به یاد دارند که چهار سال قبل بارک اوباما؛ رییس‌جمهور پیشین ایالات متحده امریکا، طالبان را دشمن منافع امریکا ندانسته و آن را پدیده محلی تعریف کرده بود، اما حالا که این دیدگاه ایالات متحده امریکا به عنوان بزرگ‌ترین شریک استراتیژیک افغانستان یک صد و هشتاد درجه تغییر می‌کند و این کشور در منطقه عملن خواهان تغییر استراتیژی سیاسی و نظامی‌اش است، بیان‌گر موضع برحق افغانستان و نشان‌دهندۀ دیپلوماسی فعال دولت ماست.

آقای دانش در قسمتی از سخنانش اضافه کرده که دنیای امروز به‌رغم پیشرفت‌ها و دستاوردهای بشری در عرصه‌های گوناگون علمی و اقتصادی، متأسفانه با مشکلات و مصایب عظیمی همچون فقر، بی‌سوادی، افراطی‌گری، تروریزم، مهاجرت‌ها، جنگ‌ها و رقابت‌های مخرب سیاسی بین کشورهای مختلف دست به گریبان است.

هند نیز در کنار افغانستان یکی از طرف‌های صلح منطقه‌یی بوده و همیشه تلاش ورزیده، مبارزه‌های پایدار و جدی علیه پدیده تروریسم انجام گیرد.

فشارهای ایالات متحده امریکا در یک‌سال اخیر در برابر پاکستان به‌عنوان یکی از حامیان بزرگ منطقه‌یی تروریسم، هرچند افزایش یافته است و در استراتیژی جدید ایالات متحده امریکا به طور مشخص از پاکستان نام برده شده و در این راهبرد خواهان تجدید موقف پاکستان در قبال امنیت و صلح منطقه‌یی به‌خصوص افغانستان شده، ولی به تازگی رفتارهای منعطفانۀ دیگر از سوی برخی از حلقات سیاسی امریکایی دیده می‌شود که گمان می‌رود ادامه این این رفتارها تلاش‌های جهانی علیه تروریسم را صدمه بزند.

اینکه تروریسم مدرن امنیت تمام جهان را تهدید می‌کند، امر غیر قابل انکار است، ولی ملت‌های افغانستان و هند بیش از هر کشور دیگر در منطقه قربانی داده و صلح، ثبات، توسعه و رفاه اجتماعی در این دو کشور پامال این پدیده نامیمون شده است.

از حدود یک‌سال اخیر تا کنون تلاش‌های جهانی و منطقه‌یی علیه تروریسم در منطقه ما، خوب آمده است و در این میان افغانستان و هند نقش اثر گذار داشته، اما نیاز مبرم می‌رود که این روند جدید همچنان ادامه یابد تا مدیران منطقه‌یی تروریسم به‌خصوص پاکستان از موضع‌‌شان عقب‌نشینی کنند و با کاروان صلح و ثبات منطقه‌یی و جهانی همراه گردند.

این امر مسلتزم استقامت، ادامه و پایداری راهبرد جدید ایالات متحده امریکا و همکاری منطقه‌یی در برابر ترویسم منطقه‌یی و جهانی است.

سید امین بهراد/ روزنامه راه مدنیت

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا