تحلیل

قانون اساسی؛ تعدیل یا تمکین؟

پس از تشکیل حکومت وحدت ملی یکی از شعارهای جدی رییس‌جمهور غنی اصلاحات و برگزاری به موقع انتخابات بوده است. این روزها نیز رییس‌جمهور غنی به برگزاری انتخابات به موقع تاکید کرد، اما گروهی از اشخاص و گروه‌های سیاسی که در گذشته سرمایه‌گذاری‌های غیرقانونی و غیرشفاف داشتند و به‌خاطر حفظ سرمایه‌های‌شان دولت را انتقاد می‌کنند، به انتخابات بی‌باورند.

این دسته‌ آدم‌های سیاسی که موقف و سرمایه‌های نامشروع‌شان را در خطر می‌بینند و به نحوی آینده سیاسی‌شان را تاریک و ناپایدار می‌دانند دست به تبلیغات و شایعات گمراه‌کننده می‌زنند.

از سوی دیگر با بی‌قراری‌های بی‌پیشینه، دست به تلاش برای ایتلاف‌های سیاسی زده‌اند که بسیاری از آگاهان وجود این گونه ایتلاف‌های سیاسی را ایتلاف وقت می‌خوانند.

برخی از این چهره‌ها تاکید بر تعدیل قانون اساسی دارند و خواهان لویه جرگه و بهانه‌های بی‌شمار دیگر از این دست هستند. چندی قبل همین‌ها تاکید بر توزیع زودهنگام تذکره برقی داشتند. در هفته گذشته رییس‌جمهور غنی پروسه توزیع تذکره برقی را آغاز کرد و بعدتر در سخنانی گفت که بحث تغییر در قانون اساسی بحث صد سال گذشته است. ایجاب می‌کند که حالا برای تطبیق قانون اساسی عمل کنیم.

همه نیک می‌دانند که آوردن اصلاحات و تطبیق قانون در کشوری که شاهد تنش و منازعات نیز است، همیشه چالش‌هایی در پی داشته است. از این‌که هر فرد و گروه سیاسی در وضعیت کنونی برای خواست شخصی و گروهی‌اش صدا بلند می‌کنند؛ روند اصلاحات و بازسازی را نیز با کندی مواجه ساخته است.

اینک پرسش این است که گروه‌هایی سیاسی که عملن تبلیغات زهرآگین دارند و درصدد ایجاد ایتلاف به هر کشوری سر می‌زنند و از آدرس‌های متعددی سر بیرون می‌آورند درصدد چه چیزی‌اند؟ این گروه‌ها به‌خاطر منافع گروهی و شخصی‌شان منافع ملی و کشوری را نادیده می‌گیرند و گاهی خواسته یا ناخواسته در صف دشمن هم قرار می‌گیرند.

در نظام‌های دموکرتیک رسم بر این است که گروه‌های سیاسی و منتقد دولت در نقش اپوزیسیون عمل می‌کنند، کاستی و خلاهای حکومت را به نقد می‌کشند و برای اصلاحات نظام طرح و راهکارهای عملی دارند.

با این‌که دولت وحدت ملی ضعف و کاستی‌های خود را دارد اما این گروه‌ها در این چند سال پسین نتوانسته‌اند، طرح و راهکاری را برای تغییر و بهبود نظام به مردم افغانستان پیش‌کش کنند. این گروه‌ها اکثر به‌جای پیش‌کش کردن طرح بدیل، دست به توطیه، شایعه و موضوعات حساسیت‌برانگیز زده‌اند. برخی از این گروه‌ها که در پارلمان نیز حضور دارند در بسیاری موارد متهم به معامله‌گری و باج‌گیری‌های کلان نیز شده‌اند.

حالا شعور سیاسی عوام بالا رفته است. مردم می‌توانند نیک و بد را قضاوت کنند. این ایتلاف‌ها با انداختن چند عکس فیسبوکی و شعارهای گمراه‌کننده عمر سیاسی‌شان کوتاه خواهد بود. مردم بیش از هر انتخابات دیگر به این دور حضور پر رنگ خواهند داشت. بسیاری آگاهان به این باورند که رقابت در این دور انتخابات رقابت بی‌پیشینه خواهد بود. حضور جوانان و نخبگان سیاسی نشانگر این مدعاست. در این دور جوانان بابرنامه و بی‌شماری که همه از تحصیل‌کرده‌ها و نخبگان جامعه هستند، خودشان را به مجلس نمایندگان نامزد کرده‌اند.

با این حال بهتر است گروه‌ها و جریان‌های سیاسی مخالف حکومت، به‌جای بی‌برنامگی، اتلاف وقت و ناامید کردن مردم، به قانون اساسی تمکین کنند.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا