خبر

«ساخت‌وساز در کابل اصلا معیاری نیست»

راه مدنیت: شهرداری کابل با همکاری وزارت امور داخله از ایجاد یک قطعه نظامی ویژه برای جلوگیری از ساخت‌وسازهای غیر قانونی در کابل خبر داده و تفاهم‌نامه این برنامه میان وزارت داخله و ریاست شهرداری کابل به امضا رسیده است.

مسعود اندرابی؛ سرپرست وزارت امور داخله گفت: بر اساس این تفاهم‌نامه، این قطعه از سوی شهرداری کابل مدیریت خواهد شد.

پیش از این نیز شهرداری کابل بخش‌هایی از مدیریت ترافیک شهر کابل را به عهده گرفته بود که تغییرات جدی در بهبود وضعیت ترافیک شهر کابل ایجاد نگردید.

شماری از آگاهان می‌گویند که شهرداری کابل نیاز به یک مدیریت اساسی بر اساس یک استراتژی بلندمدت شهری دارد تا از وضعیت فعلی بیرون شود.

قطعه پولیس ویژه شهرداری کابل در حالی ایجاد می‌شود که در حال حاضر صدها بلندمنزل در مناطق مختلف شهر کابل از سوی شهروندان و شماری از زورمندان به گونه خودسرانه ایجاد می‌شود.

مسعود اندرابی گفته است، بسیاری از بلندمنزل‌ها در طول شب از سوی زورمندان ساخته می‌شود که این نیروها می‌توانند نقش مهم در کنترول این وضعیت داشته باشد.

علی حسنی؛ جامعه‌شناس بر این باور است که شهرداری کابل یک گام مثبت برای کنترول برنامه‌های عمرانی در کابل برداشته است. او اما این طرح شهرداری کابل را نیاز به آموزش‌های مسلکی و قطعه ویژه پولیس شهرداری خوانده گفت: امید که این نیروها همانند پولیس ترافیک که چندی پیش تحت مدیریت شهرداری قرار گرفت نباشد و کارکرد موثر داشته باشد.

ساخت‌وسازهای غیر قانونی از مواردی است که در شهر کابل در طول پانزده‌سال گذشته به‌گونه غیر قانونی انجام می‌شود ولی شهرداری کابل نتوانسته است آن مدیریت کند. فساد و نبود ماسترپلان شهری دو عامل اساسی است که باعث شده هزاران ساختمان غیر قانونی در کابل قد بلند کند.

حسنی می‌گوید: بسیاری از ساختمان‌هایی که در کابل ساخته شده خلاف معیارهای مهندسی است و نظارت تخصصی از آن هیچ صورت نگرفته است. نبود یک تیم نظارتی متخصص از عوامل دیگر این مشکل در شهر کابل است که آقای حسنی از آن به‌عنوان مشکل اساسی در روند ساختمان‌سازی عنوان می‌کند.

نبود مهندسان صادق، جامعه‌شناسان شهری، مهندسان شهرسازی و … از موارد مهم در امر شهرسازی و ساختمان‌سازی در کابل است.

او می‌گوید: در کنار این قطعه ویژه نظامی نیاز است که شهرداری کابل یک تیم از متخصصان جامعه‌شناسی شهری، روان‌شناسان شهری، متخصصان گرافیک شهر را نیز ایجاد نماید که شهرداری کابل پنج سال بعد با یک مشکل جدی دیگر مواجه نشود.

این جامعه‌شناس نبود تیم‌های تخصصی را مشکل جدی در شهرداری‌های کلان‌شهرهای افغانستان دانسته گفت: شهرداری کابل در طول سال‌های گذشته همواره دست‌به‌دست شده و بیشتر شهردارها متخصص نبودند و استراتژی برای معیاری‌سازی برنامه‌های عمرانی در این ریاست نداشتند.

امان‌الله رحم‌زی، انجنیر شهرسازی می‌گوید: یکی از مشکلات موجود در کنار فساد اداری در ناحیه‌های شهرداری کابل، گسترده بودن ساخت‌وساز در کابل است که شهرداری کابل بیشتر آن را نمی‌تواند مدیریت کند.

او نبود نیروی کافی متخصص برای نظارت از برنامه‌های عمرانی را جدی عنوان کرده گفت: در بیشتر مورد نیروهای پولیس و شماری از کارمندان ناحیه‌ها سر ساختمان‌های در حال ساخت رفته و نظارت می‌کنند که هیچ نتیجه‌یی برای معیاری‌شدن ساختمان‌ها نداشته است. مالکان ساختمان‌ها با دادن رشوه برای آنان هر طوری که بخواهند می‌توانند ساختمان‌شان را بسازند.

وی از شهرداری کابل خواست که برنامه‌های جدید این ریاست را به‌گونه‌یی طراحی و مدیریت کنند که در آینده برای شهروندان و ریاست شهرداری کابل مشکل‌ساز نشود.

او به جاده‌های ساخته‌شده در برخی از مناطق شهر کابل اشاره کرده و گفت: شماری از جاده‌ها که ده‌سال پیش طراحی و ساخته شده است حالا اگر شهرداری بخواهد همین جاده‌ها را از دوطرف چند متری توسعه دهد، بدون شک ساختمان‌های خودسر دوطرف جاده باعث می‌شود که شهرداری هیچ کاری نتواند. این در نگاه اول یک مشکل بسیار کوچک دیده می‌شود که باگذشت چند سال به یک مشکل جدی تبدیل خواهد شد.

رحیم‌زی از شهرداری کابل خواست که استراتژی شهری در دوبخش بلندمدت و میان‌مدت ایجاد نماید تا شهر کابل در آینده شاهد فاجعه شهرسازی نباشد.

او افزود: یک حادثه طبیعی نه چندان قوی در کابل می‌تواند فاجعه بزرگی ایجاد نماید. ساختمان‌های ساخته‌شده در کابل اصلا معیاری نیست. حالا احمدزکی سرفراز، شهردار کابل می‌گوید: با توظیف این قطعه چهارصد نفری پولیس برای جلوگیری از ساخت‌وسازهای غیر قانونی، شهرداری کابل قادر خواهد شد که میکانیزم نظارت از ساخت‌وساز غیر معیاری را به شکل 24ساعت فعال نگه دارد.

بسم‌الله نادری

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا