اسلایدشوتحلیل

500 شماره؛ دشوار اما بی‌باکانه

پنجصدمین شماره روزنامه «راه مدنیت» از چاپ برآمد. 500شماره که با دشواری و مشکل فراوان همراه بوده است. اما در این راه آنچه مایه دلخوشی است، این است که همواره تلاش شده تا اطلاع‌رسانی درست انجام گیرد و به حرفۀ روزنامه‌نگاری در حد مقدور حرمت گذاشته شود.

روزنامه راه مدنیت در بهار سال 1390 خورشیدی با امکانات ناچیز شخصی، در قالب هفته‎نامه، در چهار صفحه در شهر کابل به فعالیت آغاز کرد. از ابتدای کار؛ حقوق شهروندی، تقویت دموکراسی، ارزش‌های حقوق بشر، تبلیغ و تقویت حقوق زن، محیط‌ زیست و در کل یک جامعه ایده‌آل مبتنی بر مشارکت آزاد همه شهروندان فارغ از جنسیت، قوم، زبان، مذهب و مرزبندی‌های سیاسی، جزو آجندای کار روزنامه راه مدنیت بوده‌اند.

راه مدنیت بعد از شش سال کار پی‌هم نشراتی، در سال 1396 از هفته‌نامه به روزنامه ارتقا یافت. اکنون چیزی در حدود دو‌سال است که در چهار صفحه به‌شکل روزنامه منتشر می‌شود.

تطبیق سه پروژه روی تقویت مشارکت زنان، مشارکت دموکراتیک جوانان، صلح و امنیت از جمله کارنامه‌های جدی این روزنامه بوده است که به حمایت مالی یک نهاد فرهنگی-مدنی آلمانی انجام شده است.

در جامعه‌یی که فرهنگ روزنامه‌خوانی و در پی آن اشتراک وجود ندارد، از یارانه‌های دولتی هم خبری نیست، تبلیغات تجارتی در گرو فساد و واسطه است و در نهایت کمک‌هایی که به‌نام جامعه مدنی و روزنامه‌نگاری از آدرس جامعه جهانی و نهاد‌های بی‌طرف بین‌المللی می‌رسد نیز در فلتر قوم و زبان گیر می‌کنند، روزنامه‌نگاری بی‌طرف، منصفانه و مسلکی دشوارترین کار است.

از جانب دیگر افغانستان جزو کشورهای خطرناک و شامل گراف سرخ برای خبرنگاران و روزنامه‌نگاران است. در سال‌های اخیر گراف قتل خبرنگاران و دست‌اندرکاران رسانه‌یی جزو بلندترین‌ها در سطح منطقه و جهان بوده و تهدید خبرنگاران به امر معمولی و روزمره برای گروه‌های مسلح، برخی از مقام‌های دولتی، رهبران سیاسی و حتا زورمندان مبدل شده است.

در موارد متعدد نیروهای پولیس، خود عامل تهدید و حتا ضرب و شتم خبرنگاران بوده‌اند. بدترین وضعیت در یک سال اخیر این بوده است که خبرنگاران به شکل عامدانه و سازمان‌یافته مورد هدف قرار می‌گیرند.

اوایل سال جاری، یک گروه خبرنگاران که برای پوشش یک رویداد انتحاری به ساحه رفته بودند، مورد یک حمله انتحاری دیگر قرار گرفتند و چندین خبرنگار جان خود از دست دادند و تعدادی جراحت برداشتند.

آمارهای تاییدناشده نشان می‌دهد که در یک‌ونیم دهه اخیر، به تعداد 46 خبرنگار در افغانستان به قتل رسیده‌اند که از این میان 29 تن آنان به شکل هدفمند کشته شده‌اند. اما اگر از این رقم بالاتر نباشد، کمتر نخواهد بود.

در طول یک‌ونیم دهه گذشته، که آزادی بیان و آزادی مطبوعات جزو شعار‌های سبز حکومت بوده است، تا کنون هیچ قضیه‌یی از قتل، لت‌وکوب و تهدید علیه خبرنگاران مورد پیگرد قرار نگرفته است.

با این وصف، روزنامه‌نگاری و کار خبرنگاری در افغانستان کاری دشوار است، اما روزنامه راه مدنیت، با همه مشکلات امنیتی، مالی و فضای زننده افغانستان، توانسته در مدت حدود هشت سال، رسالت‌مندانه کار بی‌طرفانه اطلاع‌رسانی را انجام و قضایای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را منصفانه و جدی مورد واکاوی و نقد قرار داده است.

با این همه روزنامه راه مدنیت، بعد از این نیز با عزم جدی و راسخ به منافع ملی کشور و با درنظرداشت قانون اساسی کشور و معیارهای پذیرفته‌شدۀ بین‌المللی روزنامه‌نگاری، راهش را ادامه خواهد داد و در برابر هرگونه اصطکاک و چالش، قاطعانه موضع خواهد گرفت.

سرمقاله

ویژۀ پنجصدمین شماره روزنامه راه مدنیت

نوشته‌های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا